Kako do posla: Korona je promenila svet poslovanja, a evo šta danas morate da znate da biste se zaposlili

14.12.2021

19:25

0

Autor: 24sedam

Veštine koje su danas najtraženije na tržištu rada do pre 15-20 godina bile su nezamislive

Kako do posla: Korona je promenila svet poslovanja, a evo šta danas morate da znate da biste se zaposlili
Pixabay - Copyright Malachi Witt/Pixabay

Rad od kuće postao je prethodne dve godine sve zastupljeniji. U nekim profesijama toliko je postao uobičajen da su kompanije otkazale iznajmljene poslovne prostore i svoje zaposlene potpuno "zadržale“ da rade iz svojih domova.

Upravo zbog toga je poznavanje programa za rad na daljinu jedna od najvažnijih veština koje su danas tražene na tržištu rada. Do tog zaključka došlo se nakon ankete koju je nedavno uradio Svetski ekonomski forum. Naime, oni su anketirali direktore iz 26 zemalja, a na osnovu njihovih odgovora doneli su, između ostalog, i zaključak da više od 70 odsto poslodavaca planira da ponudi svojim radnicima prekvalifikaciju ili dodatno usavršavanje do 2025. godine.

Stručnjaci za razvoj poslovne karijere, koji godišnje pregledaju i više od nekoliko hiljada biografija, izdvajaju ovih pet najvažnijih i najtraženijih veština:

Poznavanje programa za rad na daljinu

Iako zvuči jednostavno, navođenje osnovnih veština rada na daljinu u CV-u može da znači puno poslodavcu. Zato je neophodno da prilikom sastavljanja CV-a pomenete ako imate iskustva s programima za video-sastanke kao što su Zoom, Microsoft Teams i Webex Meetings ili alatima za saradnju kao što su Slack, Trello i Monday.

Veština kritičkog razmišljanja

Poslodavci često raznim testovima pokušavaju da ustanove kako funkcioniše um budućeg radnika. Najčešće ih zanima koliko su vešti u rešavanju problema. Bez ustručavanja u biografiji napišite da "brzo učite" i "kritički razmišljate". Detaljno opišite šta ste naučili ili kako ste rešili neki problem na prethodnim poslovima, pogotovo kada ste bili pod pritiskom, usled kratkih rokova i slično.

Pixabay
 

Digitalna pismenost

Pronaći posao bez digitalne pismenosti danas je gotovo nemoguće. U više od 80 odsto onlajn oglasa za posao traži se osnovna digitalna pismenost. Iz tog razloga neophodno je poznavanje barem nekog od osnovnih programa, poput Google tablica, programa Excel i OpenOffice, zatim društvenih medija - Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, kao i weba i kodiranja (HTML, Javascript, CMS) ili programa za obradu teksta - Microsoft Office, Google Docs i DropBox Paper.

Analiza podataka

Čak i ako se ne javljate na posao za koji se traži analiza podataka, nije naodmet da navedete i tu veštinu. Analiza podataka podrazumeva način na koji ste analizirali podatke i kako ste ih koristili u radu. I ovde je poželjno da budete što konkretniji kada opisujete projekte u kojima ste učestvovali.

Pixabay
 

Istaknite veštine koje traži poslodavac

Logično je da će poslodavac najviše ceniti one veštine koje i spominje u oglasu za posao. Međutim, kada ih navodite, nemojte doslovno da kopirate pojmove. Na primer, ako se u opisu posla navodi da ćete raditi u timu, u CV-ju istaknite sva vaša iskustva timskog rada.

I važna napomena stručnjaka je da se prilikom prijave za neko radno mesto kandidat predstavi kao savršen za traženi posao, a ne kao kandidat koji može sve.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike