Švajcarci izazvali paniku, traže radnike: Ko ima hrvatski pasoš...

30.10.2021

10:15

0

Prilika radnicima a razlog straha za poslodavce u Hrvatskoj, a i šire u regionu, mogla bi da bude najava da u Švajcarskoj 10.000 firmi od 1. januara "čeka" na ljude sa hrvatskim pasošem

Švajcarci izazvali paniku, traže radnike: Ko ima hrvatski pasoš...
Copyright Sent Moris, Švajcarska Promo/G.F.

Svako ko zna nemački, ima hrvatski pasoš i ima nekakvo znanje „u rukama“ uskoro će biti dobrodošao u Švajcarsku. Nakon što je Bern ukinuo ograničenje za zapošljavanje ljudi sa pasošem Hrvatske, kao „novopečene“ članice EU (pristupila 2013.), po toj zemlji niču oglasi za radnike iz sektora zdravstva, IT-ja, hotelijerstva, kao i majstora kojih fali po celoj Evropi.

Veća plata ali i troškovi

Zarada su u Švajcarskoj, kaže za zagrebački dnevnik jedna Hrvatica  koja tamo živi, generalno znatno veće nego u Nemačkoj ali su i troškovi života veći. Međutim, i troškovi života su veliki. Najam manjeg stana se plaća od 1.400 do 2.300 evra, s tim da je cena ovog prvog za 34 kvadrata u Ženevi. Za normalan život treba za namirnice i ostalo izdvojiti još koliko i za taj stančić. Nešto bolje se može proći u manjim kantonima nego u Ženevi, Bazelu ili Cirihu.

Neke od „cena rada“ koje se nude preneo je „Večernji list“, i veoma su primamljive kako za građane Hrvatske tako i za druge ljude iz regiona koji imaju hrvatski pasoš, uključujući i dobar deo Srba koji su izbegli u Srbiju i BiH.

Tako se za posao majstora krovopokrivača nudi 30 do 35 evra po satu plus troškovi, a slične su i dnevnice za vodoinstalatere, stolare, nešto veće za keramičare (do 40 evra)…

Traže se i kvalifikovani zavarivači, moleri, zidari, monteri, fasaderi… a sve od 1. januara 2022. godine kada ističe ograničenje prelaznog perioda koje Švajcarska ima za zemlje koje uđu u EU.

Pored ovih majstorskih zanimanja najtraženiji su radnici u zdravstvu, IT sektoru, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kaže pretraga portala.

Prema portalu Jobs.ch u Švajcarskoj je oglašeno da se traže radnici za više od 89.000 radnih mesta u više od 10.000 kompanija. Tamo se vidi da je prosečna godišnja plata medicinske sestre (prevedeno u evre) 72.500 evra, lekara 120.000, IT analitičara 116.000, CNC operatera 61.000, vozača kamiona 58.500 evra, konobara 47.000, a kuvara 51.500...

U Švajcarskoj živi manje od devet miliona stanovnika a gotovo četvrtina su useljenici. Prema podacima s početka ove godine tamo je bilo zaposleno 28.300 radnika sa hrvatskim pasošem, a sledeće bi moglo biti znatno više. Procene su da će u zemlji za 2,7 odsto nezaposlenosti, početkom iduće godine biti slobodno više od 60.000 radnih mesta.

Prilika za radnike, znači i najavu panike za neke poslodavce. Direktor jednog opatijskog hotela kaže da ne mogu da nađu dva kuvara i konobara mesec dana, i to za platu od 1.500 evra.

Oni koji (još) imaju radnike pokušavaju da ih zadrže sa 13. platom, isplatom “božićnica“ i sličnom ali to su sve, ističu iz sindikata, „vatrogasne mere“ dok se ne podignu i redovne plate.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike