Predsednik Vučič u niškom Jumisu: Domaće firme su naše blago (FOTO)

10.12.2021

18:35

0

Predsednik je rekao da Yumis izvozi u oko 30 zemalja i da su državi posebno važne domaće firme

Predsednik Vučič u niškom Jumisu: Domaće firme su naše blago (FOTO)
Capture - Copyright Instagram printscreen/ buducnostsrbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, tokom prvog dana boravka u Nišavskom okrugu, posetio proizvodne pogone prehrambene industrije Yumis u Nišu i tom prilikom istakao da su uspešne domaće firme naše blago i da uvek mogu da računaju na pomoć države.

Vučić je u razgovoru sa rukovodstvom Jumisa saznao da to preduzeće izvozi u brojne zemlje, među kojima je i Amerika, kao i da im raste izvoz na afričko tržište.

Predsednik je pitao šta im je glavni proizvod i dobio odgovor da su to supe, začini i čajevi.

Pitao ih je koje probleme imaju u izvozu i kako bi država mogla da im pomogne i dobio odgovor da im veliki problem stvaraju visoke carine koje posebno imaju zemlje istočne Afrike, pošto sa svakom od njih postoje bilateralni sporazumi.

- Sa bar dve ili tri zemlje ćemo da potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić dodajući da bi to moglo bez problema da se potpiše sa Ganom i Angolom.

Predsednik je rekao da Jumis izvozi u oko 30 zemalja i da su državi posebno važne domaće firme.

-. Mnogo sam srećan da ukoliko ikad budemo mogli kao država da im pomognemo na bilo koji način. Oni su naše blago. Nama su strani investitori važni jer zapošljavaju ljude i doprinose BDP-u zemlje, dok naši investitori ne iznose profit napolje, naglasio je Vučić.

Prehrambena industrija Jumis, na čijem je čelu vlasnik Milovan Kocić, ove godine slavi 30 godina rada koje će obeležiti investicijom od blizu milion evra u proširenje proizvodnih pogona, izjavio je za Tanjug član borda direktora Milan Marković.

 

 

Rekao je da kompanija trenutno zapošljava 224 radnika i da će nakon proširenja proizvodnih pogona zaposliti još 20 ljudi.

Marković precizira da će sledećeg meseca biti završena nova administrativna zgrada od 1.000 kvadratnih metara, nakon čega će postojeći proizvodni pogon biti proširen sa 12.000 kvadratnih metara na 14.500 kvadrata.

- Povećaćemo obimm proizvodnje i proizvodni asortiman na konzerviranje maslina, feferona, šampinjona, salate i mešane začine. Yumis sada izvozi 40 odsto proizvodnje u 30 država Evrope, SAD, Rusiju, zemlje Balkana, a najveće tržište nam je Afrika, odnosno Somalija, Kenija, Uganda, Tanzanija i Južni Sudan, rekao je Marković.

Naveo je da je Yumis koristio podsticajna sredstva Fonda za razboj i grant Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ova kompanija osnovana je 1991. godine kao malo porodično preduzeće za trgovinu hemijskim proizvodima, da bi u međuvremenu izraslo u jednog od najpoznatijih domaćih proizvođača instant supa, začina, čajeva, konditorskih proizvoda i druge pakovane hrane.

Yumis posluje na 12.000 kvadratnih metara prostora, zapošljava 200 radnika i izvozi svoje proizvode u 27 zemalja sveta.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike