Grad udobnosti: Šarene fasade inspirisane Lego kockama

07.11.2021

15:00

0

Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledao pravi Lego grad? Pa, takvo mesto već postoji u Ukrajini i zove se Comfort Town

Grad udobnosti: Šarene fasade inspirisane Lego kockama
lego4 - Copyright Printscreen/YouTube

Lego kocke su omiljena igračka mališana i njihovih roditelja koja podstiču kreativnost i strpljenje.

Izgleda da su arhitekte kvarta "Comfort Town’’ ili "Grad udobnosti’’ u Kijevu, imale baš ovu igračku na pameti prilikom projektovanja i gradnje ovog kompleksa.

Čitavo naselje se gradilo 11 godina. Sadrži 180 zgrada sa 8.500 stanova i definitivno mu boja ne fali.

Nadvija se nad pejzažom kao neki džinovski Lego postavljen u najsvetlijim zamislivim nijansama: vrišteće žute, svetle zelene, jarko žute, plave, narandžaste i crvene - sve se uzdiže u nebo u obliku desetina blokova, visokih zgrada.

Printscreen/YouTube
 

Sam kvart se toliko izdvaja svojom estetikom, da ga turisti često doživljavaju kao zaseban grad.

Osnovna ideja arhitekata koji su radili na izgradnji ,,Grada udobnosti’’ bila je, da izgrade mesto gde će ljudi želeti da žive. A pošto su lego kocke često omiljena zabava kako dece tako i odraslih, to im se učinilo kao dobro rešenje. Na sreću, bili su u pravu. Kvart je kao i čuvena igračka, privukao ljude koji su tu poželeli da kupe stanove i stvore dom.

Printscreen/YouTube
 

Ovakav kompleks obojen pastelnim bojama lako se izdvaja u odnosu na sivilo koje ga okružuje. Comfort Town kao stambeni blok sadrži sve što je potrebno za udoban život od maloprodajnih objekata, preko sportskih terena, kafića i kancelarija.

Comfort Town je zaista savršen primer kako se napuštena područja mogu transformisati u ljupke i funkcionalne prostore, bez nanošenja mnogo štete životnoj sredini.

Dakle, ako već pravite planove za putovanja, a usput ste i obožavalac Lego kocki, ili ste samo radoznali putnik, sada znate šta treba da vidite - grad uobnosti, zvani Lego grad iz stvarnog života!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike