Cena ponovo podivljala: Ne pomažu ni Rusi, gas opet iznad 1.000 dolara

24.11.2021

09:03

0

Cena gasa u Evropi je tokom današnjeg trgovanja ponovo porasla iznad 1.080 dolara za 1.000 kubnih metara

Cena ponovo podivljala: Ne pomažu ni Rusi, gas opet iznad 1.000 dolara
Tan2021-11-12_164922224_0 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema podacima s londonske ICE berze, cena gasnih fjučersa za isporuke u decembru ugovarana je na holandskom TTF čvorištu na nivou od 1.082 dolara za 1.000 kubnih metara.

To je 93 evra za MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi agencija Taš. Cene gasa na ICE berzi se prikazuju u evrima po MWh.

Ukupan rast cene gasa u Evropi u odnosu na zatvaranje trgovanja u utorak iznosi dva procenta, dodaje ruska agencija.

„Gasprom“: Mi smo pojačali za trećinu

Iz „Gasproma“, državne kompanije Rusije koju u Evropi optužuju da „kumuju“ ovako visokoj ceni gasa, kažu da sa time nemaju mnogo veze.

Iz firme kažu da će, osim što pokrivaju sve ranije ugovorene količine, pokriti čak trećinu rasta svetske potrošnje gasa.

„Gasprom“ je povećao proizvodnju prirodnog gasa za 15,2  (58,8 milijardi kubnih metara) tokom deset i po meseci ove godine u odnosu na isti period 2020. godine. To će pokriti više od trećine rastuće svetske potrošnje gasa, saopštio je ruski gasni holding.

-  Dakle, kompanija ne samo da podupire pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta - saopštila je kompanija, prenosi Taš.

Prema preliminarnim podacima, potrošnja prirodnog gasa u svetu će porasti za 150 milijardi kubnih metara na ukupno 4,2 biliona kubnih metara. Najveći rast tražnje beleži se u Rusiji, Kini i Evropi, glavnim „Gaspromovim“ tržištima.

Ruski gasni div je takođe saopštio da ne planira proizvodnju gasa iz škriljaca koja, kako ističe, negativno utiče na životnu sredinu, budući da raspolaže dokazanim rezervama gasa na konvencionalnim nalazištima.

Gas iz škriljaca, koji se proizvodi korišćenjem metode hidrauličkog lomljenja stena (hidrokreking), steći će status „kontaminiranog“ izvora energije kako bude rastao značaj ekološke agende, smatraju u „Gaspromu“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike