Bajden pušta 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi

23.11.2021

13:03

0

Puštanje nafte iz strateških rezervi u promet biće obavljeno paralelno sa drugim zemljama, uključujući Indiju, Japan, Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo

Bajden pušta 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi
Copyright Profimedia

Bela kuća je danas saopštila da će iz američkih strateških rezevi nafte pustiti u prodaju 50 miliona barela, kako bi se smanjile cene energije, u koordinisanoj akciji sa drugim zemljama, među kojima su i Kina i Indija.

Ovaj potez dolazi u okviru globalnih napora više zemalja, velikih potrošača energije, da smire vrtoglavi rast cena gasa i goriva, prenosi agencija AP.

Cene benzina u SAD se kreću u proseku oko 3,4 dolara po galonu, što je više nego dvostruko iznad cena pre godinu dana, prema Američkom automobilskom udruženju. Puštanje nafte iz strateških rezervi u promet biće obavljeno paralelno sa drugim zemljama, uključujući Indiju, Japan, Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo, dodaje američka agencija.

CNBC izveštava da je odluka usledila nakon višemesečnih izjava iz Bajdenove administracije da razmatraju raspoloživa sredstva za zauzdavanje cena goriva, pošto su fjučersi američke WTI nafte nedavno skočili na sedmogodišnji maksimum iznad 85 dolara po barelu.

Zaključno sa 19. novembrom, u američkim strateškim rezervama nafte bilo je 604,5 miliona barela raspoređenih na četiri lokacije, prema podacima Ministarstva energetike.

Potrebno je 13 dana nakon objave predsednikove odluke da nafta bude puštena na tržište, dodaju iz tog ministarstva, navodi CNBC.

Ukupni raspoloživi kapaciteti starteških rezervi (SPR), koje su osnovane 1975. nakon arapskog embarga na naftu, mogu da prime 727 miliona barela.

Prema Ministarstvu energetike, SPR mogu da se koriste na tri načina: potpunim povlačenjem nafte iz rezervi radi suzbijanja "ozbiljnog pekida snabdevanja energijom", ograničenim povlačenjem do 30 miliona barela ili povlačenjem za probnu prodaju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike