Ulaganje u zdravstvo ne staje! Nakon rekonstrukcije objekta na Limanu, u Novom Sadu novi projekti - podrška nadležnih ključna

23.11.2021

10:22

2

Dom zdravlja "Novi Sad" godišnje realizuje 6.500.000 zdravstvenih usluga

Ulaganje u zdravstvo ne staje! Nakon rekonstrukcije objekta na Limanu, u Novom Sadu novi projekti - podrška nadležnih ključna
Sequence-01.00_15_20_21.Still006-768x432 - Copyright Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Čak 6.500.000 zdravstvenih usluga na godišnjem nivou izvrši Dom zdravlja ,"Novi Sad“, a ipak najfrekventniji objekat na Limanu skoro pola veka je zbog nemarnosti držan u stanju zapuštenosti, sve do oktobra ove godine kada je višedecenijska nepravda ispravljena, na radost građana i zaposlenih u zdravstvu.

Heroji u belom u jeku pandemije podsetili su još jednom na značaj zdravstva u životima svih nas, jer ovu činjenicu zdrav čovek uglavnom nema na umu – kao što kaže čuvena izreka zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. Ipak, iako je za pojedinca bolest u zdravlju poslednja tema na umu, ulaganja u zdravstvo moraju biti kontinuirana i temeljno planirana i upravo je ovaj aspekt razvoja onaj u kome država pokazuje svoju jačinu.

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad“ Veselin Bojat, prilikom otvaranja rekonstruisanog objekta na Limanu u oktobru ove godine, izjavio je da je briga o zdravlju građana kontinuirana, a da nije reč o praznoj floskuli, najbolje pokazuju primeri koje je naveo.

– Naše okupljanje ovde je znak da je briga o zdravlju građana neprekidna i da u njoj moramo uvek izlaziti kao pobednici. Otuda pored ovog objekta i Almaška, Adice i Vidovdansko naselje. Otuda dobro organizovan Kovid centar, šest novih ultrazvučnih aparata i otuda je i ovaj objekat dobitnik nagrade za najveću energetsku efikasnost - rekao je Bojat.

Dom zdravlja "Novi Sad" godišnje realizuje 6.500.000 zdravstvenih usluga

Kako za nsuzivo.rs objašnjava PR menadžer Doma zdravlja ,,Novi Sad“ Zorka Baković, u poslednjih sedam godina pokrenuto je mnogo akcija i projekata koji su unapredili rad zaposlenih, a građanima pružili savremeniji pristup lečenju.

- Mi smo najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u zemlji sa preko 6.500.000 usluga godišnje. Zanovljena je oprema, imamo nove automobile, otvorili smo objekat u Begeču, rekonstruisali objekat u Vase Stajića i na Limanu IV, u toku je završetak radova na izgradnji objekta na Adicama. Očekuje nas renoviranje objekta na Novom naselju i na Bulevaru Mihajla Pupina, kao i izgradnja objekta na Vidovdanskom naselju - precizira Baković.

Više od 9.000 kvadrata sa najsavremenijom opremom i 362 zdravstvena radnika i saradnika

Govoreći o novom ruhu objekta na Limanu, Baković objašnjava da je reč o najfrekventnijem objektu i da su u njemu zastupljene sve službe i dijagnostička podrška.

- Ovo je objekat u koji nije značajno ulagano od njegove izgradnje, pre gotovo pola veka, potrebno je bilo iz higijenskih, bezbedenosnih i funkcionalnih razloga u potpunosti ga rekonstruisati, kaže Baković.

Površina ovog objekta je neverovatnih 9.294,22 kvadrata, sa ukupno 362 zaposlena zdravstvena radnika i saradnika – 96 lekara, 11 stomatologa, 5 biohemičara, 9 zdravstvenih saradnika i 241 medicinskih sestara i tehničara.

Novi projekti uveliko u toku, podrška nadležnih ključna

Ipak, briga o zdravstvenoj zaštiti građana ovde ne staje.

- Pred nama je završetak izgradnje objekta na Adicama i očekujemo da ćemo ga početkom sledeće godine pustiti u rad. U nadi da će epidemija jenjavati i na kraju stati, želimo da obnovimo objekat na Novom naselju gde se nalazi Kovid centar, a koji je poslednje 2 godine pod pritiskom zbog velikog broja pacijenata. U toku je priprema dokumentacije za izgradnju objekta na Vidovdanskom naselju, gde je preko potrebna ambulanta budući da na tom području živi veliki broj građana - objašnjava Baković.

Kako Baković objašnjava svi najveći projekti, od nabavke aparata, opreme, zaštitnih sredstava, pa do obnove i izgradnje novih objekata išli su sa punom podrškom Grada Novog Sada.

- Upravo je ta dobra saradnja i razumevanje razlog što smo mogli da i u vreme pandemije nesmetano radimo. Ne smemo zaboraviti podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Republičkog Kriznog štaba i, naravno, Vlade Srbije. Svi oni su nam pomogli da i dalje budemo u vrhu ustanova primarne zdravstvene zaštite - kaže Baković.

Podsećamo, jedna od najvećih investicija u zdravstvo u Novom Sadu, osim Kovid bolnice je rekonstrukcija Doma zdravlja na Limanu, najvećeg i najsavremenijeg objekta ovog tipa u zemlji i regionu, u koji je uloženo skoro milijardu dinara, a Novi Sad očekuje još velikih ulaganja u zdravstveni sistem koji će značajno doprineti kvalitetu života građana i zdravlju nacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: nsuzivo.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike