Predsednik Vučić na svečanosti povodom druge fabrike Continental: "Ova fabrika biće najznačajniji izvoznik iz Srbije"

10.11.2021

10:44

0

Autor: 24sedam

Svečanost je održava povodom završetka radova prve faze na izgradnji fabrike

Predsednik Vučić na svečanosti povodom druge fabrike Continental: "Ova fabrika biće najznačajniji izvoznik iz Srbije"
Continental Automotive Serbia (2) - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu.

Svečanosti u poslovnoj zoni Kać prisustvovali su i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Miloš Vučević i drugi gosti.

Na svečanosti je bilo  potrebno da sve zvanice imaju digitalni zeleni sertifikat.
Onima koji nemaju zeleni sertifikat na samoj lokaciji bilo je omogućeno da urade brzi test na kovid-19.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

- Najveća i najznačajnija fabrika u Srbiji. Svakako će biti i najveći izvoznik iz Srbije i sa najvećim bruto doprinosom Srbiji - kazao je najpre predsednik, te dodao da će za godinu dana biti završena.

Takođe, istaknuto je da će u ukupnom procentu BDP-a će učestvovati sa 2%, što je veliki doprinos za celu Srbiju. Minimalno će biti 600 radnih mesta.

- Ja sam molio naše prijatelje iz Nemačke da sledeća fabrika bude otvorena u Nišu, da bude veliki univerzitetski centar. Videćemo u narednih godinu dana da li ima neke šanse za Niš. Od ovoga će ceo Novi Sad imati koristi, ali i Vojvodina, pa i cela Srbija. Ovo je mesto budućnosti za Srbiju, fantastično mesto, je najvažnije u Srbiji dosad, ne postoji ništa važnije - naveo je predsednik.

Vučić je rekao će druga fabrika Kontinentala početi da radi već u septembru 2022. godine, ali da će im biti potrebno nekoliko godina da dostignu pun kapacitet proizvodnje.

Obraćanje medijima

Nakon što je pozdravio prisutne i zahvalio im na prisustvu, obraćanje je počeo rešima Enca Ferarija: "Ako nešto možeš da sanjaš, onda možeš i da ostvariš".

-  Ovo fabrika znači ključnu prekretnicu u razvoju Srbije, njeno učešće u BDP biće najveće, više od dva postoa, njen izvoz biće najveći. Ovo je visokotehnološka mega fabrika. Dozvolili su mi da kažem da sledeća mega fabrika ide u Niš, što će biti prekretnica za ovaj deo Srbije - poručio je Vučić i dodao da još mnogo toga očekuje u Novom Sadu.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

- Oni očekuju da velike promene nastupe u celom svetu, zahvaljujući ovome što će ovde raditi. Moraćemo zbog toga mnogo toga da promenimo ovde u zemlji. Ja vam javno obećavam još veću podršku države, ukoliko odlučite da narednu fabriku otvorite u Nišu - kazao je on.

Radovi na izgradnji fabrike nedaleko od Kaća počeli su pre pet meseci a kompletan objekat, kako je planirano, treba da bude završen do septembra sledeće godine.

U prvoj fazi svoje investicije Kontinental je u novosadskoj industrijskoj zoni Sever 4 otvorio prvu fabriku, u kojoj je počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju.

- Kada sam postao predsednik vlade 2014. godine 17.000 ljudi radilo je u nemačkim firmama, danas je taj broj 75.000. Za kratko vreme, zajedno smo uspeli da napravimo ovakvu razliku. Ne bismo to uspeli bez velikih investicija iz EU, pre svega iz Nemačke. Radnicima poručujem da ostanu ovde, u svojoj zemlji - rekao je predsednik, koji je potom, zajedno sa rukovodstvom fabrike i nemačkim ambasadorom simbolično položio dokumenata od značaja za fabriku u kapsulu.

 

- Veliki napredak za Novi Sad, Vojvodinu i celu Srbiju - kazao je predsednik pre nego što su usledila pitanja novinara.

O Erdoganovoj izjavi

- Erdogan je rekao da će doći u Beograd, mi smo spremni i da odemo u Ankaru - kazao je Vučić.

O krivičnoj prijavi za negiranje genocida protiv novinara Tanjuga

- To je nešto o čemu bih mogao duže da govorim. To što se dogodilo Marku Ivasu je užas. I to će biti proglašeno kao najveće "demokratsko pravo". To što se tiče Komšića i prebacivanja celokupnom srpskom narodu, to uvek rade. Prebacivanje krivice na celokupan srpski narod, to nizakoga nije novost.  Ivas je slobodan novinar i njegovu profesiju i pravo na stav ćemo u Srbiji poštovati - rekao je Vučić

O Muralu Ratku Mladiću

- Koliko sam saznao taj mural je uništen. Da je policija štitila mural, mural ne bi bio uništen. Policija je štitila građane od međusobnog sukoba. Policija je štitila javni red i mir i ponašala se profesionalno. Nismo štitili nijedan mural, ni grafit. Ja razumem da sam kriv svima za sve. Ostavite van tih besmislenih igara - rekao je predsednik.

- Danas kažu ti isti koji su tobož protiv ratnih zločinaca objavljuju intervju Nasera Orića u kom on tvrdi da su u Srebrenici hteli da me ubiju neki iz Srbije - kaže Vučić, koji dodaje:

- Njih jedino interesuje kako da se ocrni Srbija. Na Srbiju mora da se povećava pritisak sve vreme. U poslenjih sedam dana su me lažno optužili da sam bio u Petrinjji i da sam nekoga tamo šutirao. Ja u tom mestu nisam nikada bio.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da su pritisci na dijalog osetni i da se mora poštovati ono što je predviđa Briselski sporazum.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike