Srbija je regionalni centar povezivanja i unapređenja privrede

18.11.2021

09:48

0

Autor: 24sedam

Regionalni poslovni forum po četvrti put se održava u Srbiji

Srbija je regionalni centar povezivanja i unapređenja privrede
24sedam

Četvrti Regionalni poslovni forum održaće se 25. novembra u Novom Sadu, i u skladu sa  epidemiološkom situacijom biće održan u takozvanom hibridnom formatu. Učesnici foruma su kompanije iz 28 država sveta, kao i regionalne privredne komore, razvojne agencije i druge institucije koje pružaju podršku za razvoj malih i srednjih preduzeća i poboljšanje ekonomske klime za poslovanje i nove investicije.

Autonomna pokrajina Vojvodina, Privredna komora Vojvodine i Razvojna agencija Vojvodine zajedno sa Skupštinom ervropskih regija, Fondom Evropski poslovi kao i Evropskom  mrežom  preduzetništva, četvrti  put organizuju forum čiji će plenarni deo, od 10.00 časova, biti održan u  Privrednoj  komori Vojvodine, a odmah potom biće organizovani B2B sastanci privrednika u onlajn formatu. 

Regionalni poslovni forum, koji se održava po četvrti put u Srbiji, inicirao je potpredsednik Skupštine evropskih regija i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica 2018. godine. 

- Izuzetno mi je drago da i ove godine imamo mogućnost da budemo domaćini Regionalnom poslovnom forumu i da nastavimo da spajamo privrednike i unapređujemo poslovnu klimu, kako kod nas u Srbiji, tako i u drugim državama. Činjenica da je Regionalni poslovni forum organizovan po četvrti put, pokazuje da je naša ideja da se poslovno povežu regionalne privrede, uz pomoć Regionalnih privrednih komora i Regionalnih razvojnih agencija, i na taj način poveća privredna aktivnost, uspela i zaživela. I ove godine okupili smo preko 150 kompanija iz 28 zemalja, uprkos pandemiji - naveo je Zobenica na početku razgovora, te nastavio:

- I ove godine zbog pandemije, privreda u svim državama sveta je pogođena, a Forum i njegova inicijalna misija sada imaju još veću ulogu, jer povezivanje i održvanje privredne proizvodnje je cilj svih vlada koje žele da njihovi građani nastave da žive dobro. Ovogodišnji Regionalni poslovni forum je najveći međuregionalni skup u Vojvodini, a verujem i jedan od većih poslovnih skupova u Srbiji ove godine. Skupština AP Vojvodine Forum organizuje zajedno sa Skupštinom evropskih regija, koja okuplja preko 150 regija iz šireg područja Evrope, kao i sa Evropskom mrežom preduzetništva  koja je osnovana od strane  Evropske komisije i čiji je  cilj  povezivanje privrednika i promocija poslovnih inovacija.

Između ostalog, Zobenica je istakao da je i visoka suma direktnih stranih investicija.

- Izuzetno mi je drago da smo i ove godine uspeli da među govornike uvrstimo i Evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku gospodina Olivera Varheija, kao i predstavnike najviših evropskih institucija, ali i regija iz Kine, Austrije, Norveške, Francuske i Irske. Prethodna  tri Foruma, koji su takođe bili  organizovni u Novom Sadu, bili su više nego uspešni, a ovogodišnji, sa do sada prijavljenih 150 kompanija i institucija je pokazatelj da poverenje koje smo izgradili tokom poslednjih godina opstaje i da učešće u Forumu donosi rezultate.  
Mišljenja sam da je zadatak političara da stvaraju klimu povoljnu za rast i napredak, za razvoj privrede i bolji životni standard građana. Ponosan sam što je u Srbiji u trećem kvartalu ove godine zabeležen rast BDP-a, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosi 7,4 odsto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru i jasnoj državnoj politici usmerenoj na razvoj i rast. Takođe, privukli smo 3.14 milijardi evra direktnih stranih investicija za prvih devet meseci ove godine, i to u doba pandemije. Sve navedeno je najbolja pozivnica svima da učestvuju u Regionalnom poslovnom forumu, jer nam je svima cilj regionalni ekonomski razvoj - kazao je on, pa dodao:

- Srbija je takođe, zajedno sa Severnom Makedonijom i Albanijom pokrenula regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan koja se nadograđuje na agendu Berlinskog procesa Evropske unije uz fokus dodatnog razvoja regionalnih tržišta, slobode kretanja robe, usluga i ljudi i dizanja nivoa ekonomija u ovom delu Evrope. Ova regionalna inicijativa, pored ekonomskog napretka Zapadnog Balkana ima za cilj i bolji životni standard svih građana, što je dodatni podsticaj za nas izabrane političare da je promovišemo i sprovodimo. 

Na ovom primeru vidi se kako politika može da pomogne ekonomiji, da otvara nova tržišta, da povezuje ljude, da podiže nivo investicija, i zato smo mi izuzetno ponosni na činjenicu da se četvrti Regionalni poslovni forum održava ponovo u Novom Sadu i da smo i ove godine uspeli da okupimo više od 28 država i preko 150 kompanija koje će razgovorima i sklopljenim ugovorima učiniti da građani žive bolje i da se privreda, uprkos izazovima izazvanim pandemijom, razvija i napreduje.

Ove godine, sektori koje promovišemo i predstavljamo su poljoprivreda i prehrambena industrija, građevinska industrija, informacione i komunikacione tehnologije i kreativna industrija. 
Među zemljama iz kojih su prijavljeni učesnici za forum su Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Mađarska, Nemačka, NR Kina, Češka, Italija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija, Ruska Federacija, Egipat, Slovačka, Slovenija, Španija, Turska, Litvanija, Holandija, Ukrajina, Švedska i Velika Britanija - istakao je Damir Zobenica.

Bonus video:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti