Moldavcima ruski gas poskupeo triput: Za 1.000 kubika 450 dolara

02.11.2021

08:39

0

Cena ruskog gasa za Moldaviju za isporuke u novembru iznosi 450 dolara za 1.000 metara kubnih, prema novom petogodišnjem sporazumu

Moldavcima ruski gas poskupeo triput: Za 1.000 kubika 450 dolara
plinski sporet plin - Copyright Pixabay

„Gasprom“ i Vlada Moldavije postigli su prošlog petka dogovor o produženju ugovora o snabdevanju te zemlje gasom na period od pet godina. Nova cena gasa za Moldaviju iznosiće u novembru 450 dolara za 1.000 kubnih metara. Cena u ugovoru nije fiksna, kao što je ranije bio slučaj sa „Gaspromovim“ ugovorima, već će varirati u zavisnosti od situacije na evropskom (berzanskom) tržištu.

Prošle godine, Moldavija je uvozila ruski gas po ceni od 148 dolara u proseku za 1.000 kubika. Godišnja potražnja ove zemlje za prirodnim gasom procenjuje se na oko 2,9 milijardi kubnih metara.

Bivši šef moldavske Nacionalne regulatorne agencije za energiju Viktor Parlikov izjavio je da će cena gasa za stanovnike Moldavije u novembru porasti sa 4,3 leja (oko 0,25 dolara) po kubnom metru na devet ili 10 leja (preko 0,5 dolara).

- Tarifa može porasti na 9 do 10 leja po kubnom metru gasa, ako se uzme u obzir samo gasna komponenta. Ali ima mnogo drugih faktora, kao što su količina, devizni kurs, finansijska odstupanja - rekao je on u intervjuu za TV kanal PRO.

Dodao je da će to biti „najviša tarifa u čitavoj istoriji zemlje“.

Do sporazuma „Gasproma“, odnosno Moskve, i zvaničnog Kišnjeva došlo je posle mnogo natezanja zbog toga što se u Moldaviji promenila vlast i ona više nije proruska kao što je bila ranije. Kao i u drugim poslovima vezanim za ruski gas, i ovoga puta je Moskva iz EU prozivana da energetikom ucenjuje evropske zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike