Studija pa referendum: Dva koraka pre konačne odluke o rudniku litijuma

27.10.2021

09:42

1

Vlada Srbije ima jasne uslove za donošenje odluke da li će se iskopavati litijum u Jadru, kaže resorna ministarka

Studija pa referendum: Dva koraka pre konačne odluke o rudniku litijuma
Copyright TANJUG /MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada Srbije jasno rekla da se neće donositi nikakve odluke o istraživanju i eksploataciji litijuma i jadarita, dok se ne uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dok se ne obavi referendum o tom pitanju.

"Nema ugovora"

Komentarišući navode u medijima da će "Rio Tinto" otvoriti rudnik litijuma u okolini Loznice odmah po završetku izbora, Mihajlovićeva je istakla da ne postoji nikakav ugovor Vlade sa tom kompanijom, niti bilo kakva odluka.

- Oni koji to govore su lažni zaštitnici životne sredine. To su političari koji pokušavaju da se dokopaju funkcija. Mislim na "Dveri", "Zavetnike", Ćutu i sve one koji podbunjuju narod, pre svega onaj u Mačvi - poručila je Mihajlovićeva novinarima u Palati "Srbija".

Ona je istakla da narod treba da bude svestan da je pitanje litijuma globalno pitanje.

- To nije samo pitanje da li se nama sviđa ili ne sviđa to što imamo litijum. Srbija je jedina zemlja u svetu koja ima mineral jadarit, bogata je litijumom, bakrom, zlatom i antimonom. To su kritični minerali za budući razvoj ne samo Srbije, već i celog sveta - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da, ako to budemo mogli da eksploatišemo kako treba u skladu sa evropskim i svetskim standardima, onda ćemo, ukoliko se narod na referendumu složi, to i raditi.

- Ako ne budemo mogli onda i nećemo, ali dozvolite da struka kaže sve informacije - poručila je ministarka energetike.

Ona je dodala da joj situacija sa "Rio Tintom" liči na situaciju od pre 140 godina kada je Milan Obrenović pokrenuo izgradnju pruge Beograd – Niš, uz velike otpore u javnosti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike