Pala odluka: Ministarstvo dalo uslove za ekološku studiju u vezi sa iskopavanjem litijuma u Jadru

31.08.2021

07:52

0

Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je rešenje kojim se određuje obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne

Pala odluka: Ministarstvo dalo uslove za ekološku studiju u vezi sa iskopavanjem litijuma u Jadru
Copyright RINA

Šta se se mora utvrditi pre nego se eventualno da dozvola za iskopavanje litijuma i bora u projektu “Jadar”, dato je rešenjem koje treba da sprovede nosilac projekta „Rio Sava Exploration“ iz Beograd, deo multinacionale kompanije „Rio Tinto“.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora “Jadar” baviće se kako podzemnim kopom tako i postrojenjima za obogaćivanje rude i odlaganja jalovine nastale pri rudarskim aktivnostima, na katastarskim parcelama u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice (teritorije grada Loznice i opštine Krupanj)

Kako je navedeno, studija obuhvata sve aktivnosti u obuhvatu podzona 1A i 1B, zona rudarskih aktivnosti prema Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita u ležištu “Jadar”.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu rešenja svakog radnog dana od 11-14 casova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, ul. Omladinskih brigada 1, soba 428 i na sajtu.

Pročitajte još:

Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba vladi, putem tog ministarstva, u roku od 15. dana od dana prijema rešenja odnosno od dana obaveštavanja zainteresovane javnosti o donetom rešenju.

Projekta „Jadar“ u vrhu srpske vlasti predstavlja se kao velika šansa Srbije u tehnooškom smilsu jer litijum je danas osnova za proizvodnju baterija za električne automobile, a takva veoma tražena proizvodnja mogla bi da se realizuje i u našoj zemlji.

S druge strane, mogućnost iskopavanje jadarita, koji sadrži litijum, uznemirilo je javnost jer radi se o veoma invanzivnom hemijskom procesu koji je u zemljama gde se dosad sprovodio naveliko zagađivao čovekovu kolinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike