Ministarka Vujović: Odluka o rudniku litijuma u Srbiji nakon studije

14.05.2021

10:41

0

Radiće se studija o proceni uticaja na životnu sredinu i sve u vezi sa tim biće dostupno javnosti, rekla je Vujovićeva

Ministarka Vujović: Odluka o rudniku litijuma u Srbiji nakon studije
Tanjug/Dragan Kujundzić

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da će odluka o gradnji rudnika litijuma kod Loznice, u okviru projekta “Jadar”, biti doneta na osnovu studije uticaja na životnu sredinu.

Vujović je gostujući u Uranku na K1 televiziji rekla da kompanija Rio Sava Eksplorejšn, koja je deo korporacije Rio Tinto, već radi prethodnu studiju koja se tiče obima i sadržaja studije koja će uslediti o proceni uticaja na životnu sredinu.

Biće i javne rasprave

– Skoro su nam predati neki nacrti u vezi sa tim i mi smo videli da tu postoje nedostaci i zamolili ih da to dopune, i na to se sada čeka – navela je Vujović.

Nakon toga, radiće se studija o proceni uticaja na životnu sredinu i sve u vezi sa tim biće dostupno javnosti, rekla je Vujović i istakla da se tu ništa neće kriti. Dodaje da će zatim uslediti javna rasprava u kojoj će moći da učestvuje struka i šira javnost, kao i sve drugo u skladu sa zakonom.

Prvo obimna ispitivanja uticaja na okolinu, pa onda otvaranje rudnika; Pixabay

– Ne možemo da osudimo neke stvari u startu – dodala je ministarka zaštite životne sredine.

Napominje da se svaki dan priča u javnosti o tom projektu, ali da tu ima i zlonamernih i dobrih sugestija. Vujović kaže da je ta kompanija u Srbiji dobila dozvolu da istražuje nalazište litijuma još 2004. godine i da su 2012. izdata rešenja za gradnju.

Takođe, navodi da ne mogu odmah u startu neke stvari da se osude, kao i da je lokalno stanovništvo pre prodavalo svoje parcele zbog tog projekta i da se sada bune oni koji imaju zemlju uz to područje.

Pročitajte još

Zagađenje postoji već 15 godina

– Svaka kompanija koja radi u našoj zemlji mora da poštuje zakone Srbije – naglasila je Vujovićeva, i poručila da nijedan ekološki projekat neće ugroziti lokalno stanovništvo i životnu sredinu Srbije.

Kada je reč o zagađenju vazduha, kaže da postoje prekomerna zagrađenja, ali da taj problem traje već 10 ili 15 godina, s tim što se sada to meri svaki dan automatskim stanicama.

Vujović ističe da je to ministarstvo prvi put sprovelo konkurs za zamenu kotlarnica u objektima koji će preći na korišćenje ekološki prihvatljivih goriva, zatim da se radi na pošumljavanju, da se sprovode projekti za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama i drugo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug