Zorana Mihajlović za 24sedam: Napade razgrćem kao suvo lišće kad ga vetar raznese, pa nek mi mere dužinu suknje

10.10.2020

18:15 >> 20:14

0

Samo društvo u kojem su žene, kao i muškarci, uključene u sve sfere života može da ide napred, kaže za 24sedam ministarka Mihajlović

Zorana Mihajlović za 24sedam: Napade razgrćem kao suvo lišće kad ga vetar raznese, pa nek mi mere dužinu suknje
Copyright Zorana Mihajlović, Vlada Srbije

Srbija je samom činjenicom da njenu Vladu predvodi žena, Ana Brnabić, među malobrojnima u svetu. Ukoliko budući kabinet bude oformila tako da polovina ministara takođe budu žene, kako je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nema sumnje da će se Srbija naći još jednom među izabranima.

Do sada su na ministarskim pozicijama pokazale da itekako pariraju kolegama i ruše stereotipe Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nela Kuburović Kisić, ministarka pravde, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, a sve one predvođene premijerkom Anom Brnabić.

Da Srbije brine o ženama i njihovoj ravnopravnosti, pokazuje i činjenica da je još 2014. godine na predlog tadašnjeg premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića formirano Koordinacino telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu ministarka Mihajlović.

Ona za 24sedam otkriva da li je ženama na ovako odgovornim funkcijama teže da pokažu i dokažu da su sposobne koliko i njihove muške kolege, šta joj je bilo najteže, kako odgovara na napade, da li je ikada pomislila da odustane u toj borbi i kakav savet ima za buduće koleginice u Nemanjinoj 11.

Kako ističe u razgovoru, svi dosadašnji potezi, ali i budući planovi ukazuju na snažnu političku spremnost da se poboljša položaj žena u Srbiji i stvore jednaki uslovi za sve.

-Kao što je formiranje Koordinacionog tela bilo revolucionarno, uverena sam da ćemo i sa većim brojem žena u Vladi poslati jasnu poruku da se Srbija razvija u društvo jednakih šansi za sve i lično sam presrećna zbog toga. Svi znamo koliko je energije ženama potrebno da uđu u politički život, da dođu na rukovodeće pozicije i da budu donosioci odluka. A samo društvo u kojem su i žene, kao i muškarci uključeni u sve sfere života može da ide napred, kaže za 24sedam ministarka Mihajlović i dodaje da u tom smislu očekuje i da nova Vlada usvoji dugo očekivani Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je važan jer donosi veće učešće žena u političkom, ekonomskom i društvenom životu zemlje, kao i još jasniju borbu protiv nasilja, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ali i novčane kazne za one koji odredbe zakona krše.

Brojna istraživanja pokazuju da je ženama potrebno mnogo više truda nego muškarcima da bi im javnost priznala rezultate i kvalitete. Pitali smo ministarku Mihajlović kako se ona nosi sa tim izazovima.

– Ceo život, svaki dan, sam morala da se dokazujem i mnogo teže sam prolazila u poslu nego moje muške kolege. To će svaka žena razumeti. Ne može da vas ne zaboli nepravda kad znate da ste toliko puta bili bolji u poslu od muškaraca, a paradoks je da često upravo zbog svojih rezultata prolazite teže. Rezultati i uspeh najteže se praštaju. Međutim koliko god mi bilo teško, ja u ovom poslu nisam da bi me neko tapšao po ramenu i povlađivao mi, tu sam jer duboko verujem da kao žena na ovoj poziciji mogu da pomognem drugim ženama. Pomisao da svojim radom krčim put devojkama i ženama koje tek dolaze je moj vetar u leđa. Jer znam da je to dobro za žene, ali je jednako dobro i za našu zemlju, za našu ekonomiju i stvaranje razvijenog društva koje je otvoreno za sve građane i građanke. I koliko god uvreda ili pokušaja da me ponize trpela nikada nisam odustala. I to je moja poruka svim ženama, da veruju u sebe, da ne odustaju od svojih ciljeva i da se više uključe u politički i javni život. Neke stvari su se ipak promenile i bolje je nego pre skoro 30 godina kada sam počinjala svoju karijeru.

Zorana Mihajlović, Vlada Srbije

Kada Vam je bilo teško, šta Vas je motivisalo da se ne predate?

-Ja sam borac ceo svoj život i roditelji su me tako vaspitali da nema stvari koju ne mogu da uradim ako to želim, kao i da su znanje i ekonomska samostalnost nešto što je za mene kao žensko dete najvažnije. Svojom podrškom oni su u stvari stvorili jednu jaku i snažnu ličnost. Zahvaljujući tome sve prepreke na koje sam kroz život nailazila, a bilo ih je mnogo više nego podrške ja sam prevazilazila, nekad uspešno, nekad sa više ožiljaka, ali sam ih prevazilazila. Ono što su mene moji roditelji naučili, a što ja prenosim i na svoje dete, je da nikada ne odustajemo od snova, jer snovi su život. I kada su mi kao mladoj govorili da je najvažnije da se udam i kada su me saplitali, bili zavidni, odnosili se sa nepoverenjem i podrugljivošću samo zato što sam žena pa se valjda podrazumevalo da nemam pojma, bilo je teško ali uvek sam se borila znanjem i snagom svojih argumenata. Drage žene, znanje i veru u sebe i svoj rad vam niko ne može oduzeti. I kada mi mere dužinu suknje ili komentarišu boju šlema na gradilištu ili namerno nazivaju plavuša Zorana, jer je to sinonim iz viceva za “glupe žene”, ja sve to lepo razgrnem i ostavim sa strane, iza sebe. Kao suvo lišće kad ga vetar raznese, eto toliku težinu ti napadi imaju. A to je tako jer se bavim važnijim stvarima i svako pismo koje dobijem od devojaka i žena koje se suočavaju sa raznim problemima, meni je podstrek da radim još više. Zbog njih koje tek kreću u život i koje u meni možda vide uzora uvek ću da se borim.

Od žena se očekuje da moraju da usaglase privatan i poslovni život. S obzirom na brojne obaveze, da li nešto, ipak, trpi?

Sigurna sam da ovo pitanje niko nikada nije postavio muškarcu. Zamislite da pitate muškarca kako usklađuješ posao sa spremanjem kuće ili čuvanjem dece? Ne postavlja se, jer se podrazumeva da su žene te koje kuvaju, čiste, peglaju, birnu o deci i starima. Ali ja ne želim da se to podrazumeva i borim se da se ti neplaćeni poslovi prepoznaju i vrednuju. Istraživanje koje smo nedavno uradili kaže da žene u proseku provedu dva puta više vremena u tim neplaćenim poslovima. Znači, kad dođu s posla njih čeka još jedna, neplaćena smena. A kada bi to merili u novcu one bi zarađivale 546 evra mesečno, a vrednost ovih poslova iznosi 21% BDP-a zemlje. Ali kao što se borim da se ženski rad vrednuje, trudim se i da kroz svoj rad pomognem i muškarcima. Rodna ravnopravnost ne treba da nas deli i ona nije samo pitanje žena. Hajde da pomognemo muškarcima da zaista budu partneri, da ukažemo zašto je važno da delimo poslove. Jer vreme koje žene provedu u neplaćenom radu bilo da je reč o domaćinstvu ili čuvanju dece i brizi o starima, znači da one nemaju mogućnost da se posvete sebi, rekreaciji, zdravlju, napredovanju u poslu, slobodnim aktivnostima. Budimo iskreni prema sebi, sami doprinosimo tim rodnim stereotipima i predrasudama. Koliko puta ste čuli, pomislili ili i sami rekli, na primer dečaku: nemoj da plačeš kao neka devojčica? Ili muškarce koji rade u kući nazivali papučarima? Ja sam u životu prolazila kroz razne emotivne periode i tamo gde mi nije bilo dobro, jer sam smatrala da se sve deli pa i poslovi, odatle sam odlazila. Moj partner je neko ko me podržava, mislim da nema posla koji ne delimo zajedno, mogla bih čak reći da on radi mnogo više neplaćenog posla od mene. Možda bi neko rekao da sam imala sreće, ali ne radi se o tome, nego sam oduvek znala šta i kako hoću i šta i kako neću.

Zorana Mihajlović, Vlada Srbije

Mediji se radije bave frizurom i modnim detaljima žena na funkcijama nego njihovim radnim učinkom. Kako na to reagujete?

-To je stalni pokušaj da se nebitnim stvarima umanji značaj i vrednost žena kao i rezultati koje žene ostvaruju. Ja to živim godinama unazad. Pa se komentariše da li imam ovakve ili onakve rukavice, da li sam se ugojila ili ne, kakve su mi čarape i slično. A to što sam vodila projekte vredne nekoliko milijardi evra i što kao rezultat imamo 350 km novih auto-puteva, rehabilitovane pruge, nove aerodrome i još mnogo toga, to je izgleda manje zanimljivo. Ali ne brinem se, iza mene stoji obrazovanje, rad i rezultati. I trudim se da ne reagujem na takve natpise i komentare kada sam ja u pitanju, ali kada je reč o drugoj ženi bilo da je članica neke partije ili prosto žena u našem društvu, uvek ću reagovati kao i do sada. Da bismo popravili lošu statistiku, jer svuda u svetu pa i kod nas žene ostvaruju 70 odsto prava koje imaju muškarci i najbrojnija smo ranjiva grupa, onda moramo da budemo solidarnije, da vodimo žensku politiku i da se zajedno borimo za svoja prava.

Da li ste dobili neki savet od koleginica sa domaće i strane političke scene? Da li se neki posebno istakao?

-Eh… moram priznati da nisam. Žene su same sebi često neprijatelji ili kako sam negde pročitala žena je ženi muškarac. To mora da se menja i ja to stalno potenciram. Pre neki dan mi je jedna savetnica koja radi sa mnom osam godina rekla: Nemojte da se nervirate, žene su uvek pod duplom lupom, ali koja se žena još raduje kad su njene saradnice doterane, lepe i vode računa o sebi, kao što se Vi uvek obradujete? Dakle, žene treba da pokažu poštovanje i lep odnos jedna prema drugoj, a ne zavist i ljubomoru. Žene treba da budu solidarnije jedna prema drugoj, toga nam nedostaje, valjda zbog načina života, posla, stalne jurnjave i brige oko svega, činjenice da nemamo vremena za sebe, za prijateljice i druženja. Treba da naučimo to od muškaraca, oni se drže zajedno, čuvaju se i vrlo su solidarni.

Zorana Mihajlović, Vlada Srbije

Koji savet biste dali budućim koleginicama u Vladi Srbije?

-Svim ženama koje budu bile ministarke u novoj Vladi Srbije želim da imaju poverenja u sebe i svoj rad, i da budu ponosne na sve što su postigle i što će sada u Vladi uraditi. Želim im dobre odnose sa svima, a posebno dobre međusobne ženske odnose. Pozivam ih na saradnju, i da pokažemo da žene u Vladi mogu da povedu Srbiju još brže i efikasnije napred. Jer dosta smo držale glave sagnutim i dosta smo mislile da će neko tako da vidi naš rad i trud. Mi smo tu da se borimo za sve buduće generacije mladih žena koje dolaze.

Da li dobijate veću podršku od žena ili muškaraca?

-U svakodnevnom životu, podršku dobijam od običnih ljudi, posebno od žena. Žene kad nisu na funkcijama one su vrlo neposredne i iskrene. I te žene koje mi pišu, koje mi prilaze gde god da sam – bilo u frizerskom salonu, u prodavnici ili na gradilištu, one su za mene pobednice i one su te koje su uz mene. I hvala im na tome. Što se tiče posla, mnogi muškarci u političkom životu ne samo da se nisu istakli, već su gledali kako na sve moguće načine da me sklone, unize, i da kroz intrige umanje moje znanje ili rezultate. Ali to je frustracija koju razumem, pa im i opraštam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike