Apel poslodavaca: Privredi potrebne nove mere da bi preživela, bolje da budu selektivne

24.11.2020

15:21 >> 08:32

0

PKS i Unija poslodavaca, između ostalog, predložili da se PDV za hotelijere i ugostitelje smanji na 10 odsto, kao i odlaganje plaćanja poreza

Apel poslodavaca: Privredi potrebne nove mere da bi preživela, bolje da budu selektivne
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Nove mere koje su Vladi Srbije predložili Privredna komora i Unija poslodavaca Srbije (UPS) neophodne su da bi neki delovi privrede preživeli, a važno je sprovoditi ih selektivno, rekao je danas za Tanjug počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković.

Predloženo je da se PDV za sektor hotelijerstva i ugostiteljstva smanji na 10 odsto, odloži plaćanje poreza i doprinosa, odnosno da se oni u sektoru malih i srednjih preduzeća delimično otpišu, obustavi uvođenje lokalnih i državnih taksi i dažbina, nastavi s garantnom šemom za likvidnost malih i srednjih preduzeća, kao i da se obezbedi nadoknada u slučajevima kada poslodavac zbog smanjenog obima posla ne angažuje zaposlenog na puno radno vreme.

Novo odlaganje plaćanja

Atanacković kaže da je smanjenje PDV-a za polovinu za hranu i piće u hotelijerstvu i ugostiteljstvu najjednostavniji način da se pomogne ukupna materijalna situacija u tim delatnostima.

Dodaje da je za firme početak godine i inače nešto neizvesniji i slabiji za poslovanje, a prispeće i obaveze odložene 2020. godine te da je zato predloženo novo odlaganje plaćanja.

– Radi se o iznosima koji su neki način nagomilani u odnosu na ovu godinu u kojoj je država pomogla za zarade zaposlenih ali su ostale obaveze plaćanja poreza i doprinosa – objasnio je Atanacković.

Dodao je da treba odložiti i obaveze koje će nastajati tokom naredne godine. Poslodavci podržavaju rad od kuće smanjuje rizik od zaražavanja, a navode i da je zbog nedostatka posla negde neophodno raditi značajno skraćeno.

Ugostiteljstvo među najugroženijim sektorima; Foto: 24sedam / Milica Vujović

– Mislimo da treba podržati i mere da ukoliko je moguće, zaposleni radi skraćeno, kao i mogućnost da mu poslodavac u odnosu na to skraćeno radno vreme isplati i nižu zaradu a koja jasno ne može nikad da bude ispod zakonom garantovane minimalne – kaže Atanacković.

Neki bolje posluju nego pre krize

UPS očekuje od Vlade Srbije da neophodne mere pomoći privredi u narednom periodu primenjuje što više selektivno, odnosno da se obuhvate one firme koje su zaista u teškoćama, ne iz razloga što su same neefikasne, nego zato što nema dovoljno posla.

Pročitajte još: Da li privreda može da se nada i trećem moratorijumu na otplatu kredita?

Pročitajte još: Oštar pad poslovne aktivnosti u evrozoni u novembru zbog zatvaranja firmi

Dodaje da postoje firme koje i u momentu velike zdravstvene krize bolje posluju nego pre nje, pa treba izbeći da se pomoć daje i njima. Atanacković ističe da sindikati podržavaju većinu ovih mera jer su shvatili da one doprinose da privreda ostane zdrava a da se zaposleni ne otpuštaju.

Kao pozitivnu ocenjuje i prvu reakciju premijerke Ane Brnabić koja je navela da će naredni koraci oko pomoći privredi biti ozbiljno razmotreni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike