Ako se nešto ne preduzme privreda će zakočiti: Unija poslodavaca upozorava na cenu struje

14.10.2021

10:04

0

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu nadležnim institucijama i EPS-u da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća

Ako se nešto ne preduzme privreda će zakočiti: Unija poslodavaca upozorava na cenu struje
Copyright Pixabay

Poskupljenje struje za privredu, koje je i u Srbiji uzelo maha, dovešće do skoka cena većine proizvoda i usluga, a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi, upozorili su danas iz Unije poslodavaca Srbije.

Unija podseća da su u martu ove godine preduzeća kupovala struju po ceni od 60 evra za megavatčas, da je proteklih nekoliko godina prosečna cena iznosila 50 evra a trenutno se na berzi megavatčas plaća 135 evra.

- Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda, odnosno drastično utiču na poslovanje. Takav rasplet je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela - navela je Unija poslodavaca, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

Polovina računa nameti na struju

Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge. Zato Unija poziva na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje.

- Tržišna cena električne energije čini samo 54 strukture računa za struju koju privreda plaća. Ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvođače, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV… - navodi Unija u svojoj inicijativi.

Koliko je važno učešće energenata u troškovima preduzeća, vidi se iz primera u hemijskoj industriji gde električna energija čini više od 60 odsto ukupnih troškova.

Ako bi se realizovalo najavljivano poskupljenje struje za 70 odsto, to znači da bi, na primer, jedna hemijska i gumarska industrija sa 1.100 zaposlenih za struju platila više od tri miliona evra na godišnjem nivou, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika više od osam miliona.

Unija zato traži od Elektroprivrede Srbije da svoje kupce zaštiti od trenutnih fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike