Ruski rudari sada još više greju Britance: Utrostručena isporuka uglja

14.10.2021

09:50

0

Količina ruskog uglja isporučena Velikoj Britaniji utrostručena je u prvoj polovini godine i približava se nivou uvoza iz 2019. godine

Ruski rudari sada još više greju Britance: Utrostručena isporuka uglja
Copyright Pixabay

Velika Britanija nalazi se u centru energetske krize u Evropi. Energije nedostaje, cena gasa i struje su otišle u nebo, a desetine miliona potrošača su ostale bez svog snabdevača jer neke kompanije su stavile „ključ u bravu“.

Kada ovakva kriza zakuca na vrata, ekologija pada u drugi plan i povećava se potrošnja i najgoreg od svih goriva – uglja.

Rusija ostaje najveći dobavljač uglja Velikoj Britaniji i kompenzuje unutrašnji pad britanske proizvodnje tokom energetske krize. Zbog relativno male udaljenosti, ruski ugalj i dalje je van svake konkurencije, navodi ruski list „EurAsia daily“, pozivajući se na statistički izveštaj britanskog Odeljenja za ekonomska pitanja, energiju i industrijsku strategiju.

Uglja kupuju koliko god mogu

Podaci pokazuju da je izvoz ruskog ogrevnog uglja u Veliku Britaniju povećan za 2,7 puta, odnosno do 792.000 tona. Udeo ruskih proizvođača uglja u ukupnom uvozu Velike Britanije iznosio je 54,5 odsto.

Takođe, Rusija je zadržala prvo mesto u obimu snabdevanja Velike Britanije metalurškim ugljem, čiji udeo u ukupnom uvozu u tu zemlju iznosi 42,9 odsto, odnosno 464.000 tona.

Rast ruskih zaliha uglja dešava se u pozadini smanjenja proizvodnje uglja svih kategorija u samoj Velikoj Britaniji. U prvoj polovini godine, zbog zatvaranja rudnika, ona je pala za 38 odsto u odnosu na period od januara do juna.

U isto vreme, potrošnja uglja u Velikoj Britaniji ove godine je povećana.

Rusija, za razliku od ekološkim agendama „opterećenih“ EU i SAD, nastavlja sa jačanjem proizvodnje uglja u svojoj zemlji, i to uz subvencije.

Takvu energetsku strategiju ruske vlade brojni ekonomski analitičari u EU nazivali su pogrešnom ili u najboljem slučaju rizičnom, s obzirom na trend višegodišnjeg smanjenja potražnje za ugljem usled njegovog proterivanja sa tržišta kao najprljavijeg fosilnog energenta.

Međutim, Rusi smatraju da je prerano za odbacivanje uglja, koji će još neko vreme ostati neophodan energent, te da će Rusija subvencijama svoje proizvodnje steći prednost nad ostalim proizvođačima koji posustaju pred novim zelenim politikama.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike