Škoda povlači ručnu: Fabrike u Češkoj ne rade do januara

08.10.2021

11:04

0

Autor: 24sedam

Članica „Folksvagen grupe“ zbog nedostatka delova iz Azije obustavlja proizvodnju u Češkoj

Škoda povlači ručnu: Fabrike u Češkoj ne rade do januara
Copyright Škoda

Češki proizvođač automobila „Škoda Auto“ ograničiće ili će u potpunosti prekinuti proizvodnju automobila u sve tri fabrike u Češkoj od 18. oktobra do kraja godine, a zbog svetske nestašice čipova.

Obustavljanje proizvodnje moglo bi da teško pogodi češku ekonomiju, budući da „Škoda“ (Folksvagen grupa), doprinosi sa pet odsto češkom BDP- u, ali i čini devet odsto češkog izvoza, prenosi Euraktiv.

Pauza nije pomogla

Proizvodnja je prethodno bila obustavljena u septembru na nedelju dana iz istog razloga.
Nedostatak poluprovodnika pogodio je čitav automobilski sektor u svetu, a evropski proizvođači zavise od azijske proizvodnje koja je u padu zbog pandemije korona virusa.

- Očekujemo da će proizvodnja poluprovodnika postepeno opet biti pokrenuta u drugoj polovini 2022. godine. Cela situacija sa nestašicom trebalo bi tada da se smiri - rekao je direktor za komunikacije „Škoda Auta“, Tomaš Kotera.

On je kazao da je prioritet za kompaniju da obezbedi poslove i kompenzaciju za radnike u fabrici i dodao da zaposleni primaju 85 odsto zarade.

Čipovi su strateške komponente digitalizovanog sveta, i nalaze se u svim elektronskim spravama od mobilnih tleefona i računara do frižidera i automobila. Dok je ograničena njihova proizvodnja u azijskim zemljama, sve više raste potražnja za njima na svetskom nivou.

Evropska komisija objavila je ranije da će uvesti "evropsku uredbu o čipovima", koja bi trebalo da utiče na povećanje proizvodnih kapaciteta ovog strateškog proizvoda u Evropi i da poveća međunarodnu saradnju.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euraktiv

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike