Svi u problemu, Samsung na slatkim mukama: Zbog manjka čipova višak profita

08.07.2021

09:09

0

Južnokorejski elektronski div u drugom tromesečju očekuje 53 odsto veću dobit

Svi u problemu, Samsung na slatkim mukama: Zbog manjka čipova višak profita
Copyright Foto:Pixabay/Firmbee

Samsung elektroniks“, zahvaljujući globalnoj nestašici čipova, očekuje masivno povećanje profita. Operativna dobit trebala bi u razdoblju od aprila do juna iznositi 11 milijardi dolara, što je povećanje od 53 odsto, procenio je najveći proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona u svetu, prenosi BBC.

Snažna potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila je slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice delova, objašnjavaju u „Samsungu“.

Pre godinu dana, u prvih nekoliko meseci pandemije koronavirusa, „Samsung“ je beležio pad prodaje telefona i televizora, podseća BBC, da bi potom potražnja naglo porasla nakon uvođenja mera zatvaranja i selidbe ljudi širom sveta na onlajn poslovanje i komuniciranje.

Pročitajte još:

Proizvođači čipova jedva drže korak s potražnjom i proteklih su meseci imali puno više manevarskog prostora za podizanje cena, s obzirom na neviđenu krizu u nabavnim lancima.

– Globalni IT sektor beleži ozbiljnu neravnotežu ponude i potražnje za čipovima – rekao je deoničarima u martu čelnik „Samsunga“, jedan od dvojice izvršnih direktora i šef odseka za mobilne uređaje Koh Dong-jin.

Nestašica čipova teško je pogodila proizvođače elektronskih uređaja, ali i automobila, pa su mnogi od njih bili prisiljeni da redukuju ili čak obustave proizvodnju proteklih meseci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike