Čekić i klešta ne ispušta iz ruku skoro tri i po decenije: Vulkanizerka Jagoda vrata radionice za svoje mušterije otvara i danju i noću (FOTO)

10.05.2021

08:00 >> 08:37

0

Zanat je počela da uči kada se njen muž povredio i uz pomoć njega je naučila sve o automobilima

Čekić i klešta ne ispušta iz ruku skoro tri i po decenije: Vulkanizerka Jagoda vrata radionice za svoje mušterije otvara i danju i noću (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Vuklanizerka Jagoda Veljković (62) čekić, dizalicu i klešta ne ispušta iz ruku od 1986. godine, kada je automobil pao na njenog muža Nenada, zbog čega je morala da nauči zanat i preuzme odgovornost radionice na sebe kako bi prehranila svoju porodicu.

Njen muž Nenad vulkanizersku radionicu otvorio je davne 1978, a za zanat se školovao.

Jagoda i njen muž Nenad Foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Kada su njemu pukli lumbalni pršljenovi, počela sam da radim. Bio je u gipsu od vrata do nožnih prstiju tri meseca. Sedeo je sa strane i govorio mi šta i kako da radim. Uz pomoć njega sam ispekla svoj zanat – priseća se svojih prvih koraka u ovom poslu za 24sedam Jagoda.

Uz pomoć muža naučila je sve što treba da se zna o automobilima, kako da se zakrpi, izbalansira i “ispegla” guma.

– Najvažniji su šrafovi, jer ukoliko ih ne zavrneš do kraja, cela porodica može da pogine. U početku je bilo mnogo teško, ali danas je posao postao rutina, te je sve lakše – kaže vuklanizerka.

Majstorica dodaje da joj je drago što cela porodica podjednako radi, kao i da za svađe nema mesta u radionici.

– Posao će naslediti naš sin, koji je zadužen za radionicu. Već i sada, kada moj muž i ja ne možemo nešto da uradimo, on je uvek tu da nam pomogne. Važno je da svi isto radimo. Takođe, snaja mi je dobra i vredna, i volela bih kada bi i ona nastavila ovaj posao – rekla je ona.

Jagodin muž Nenad sledeće godine ide u penziju, a ona će, kako kaže, da radi dokle god bude mogla. Njih dvoje će sinu posle pomagati dokle god budu imali snage za to.

Za stalne mušterije vrata su otvorena i danju i noću

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Majstorica za 24sedam kaže da ima veliki broj stalnih mušterija, kao i da kod novih “naleće” na određenu dozu predrasuda. Ipak, kratkog su daha.

– Dođu mušterije i traže da im se zakrpi guma. Pitaju ko je ovde majstor, kažem ja sam, i oni odu. Ali, kada nemaju ko da im to uradi, onda se vrate kod mene u radionicu. Tada postanu moje stalne mušterije – objašnjava Jagoda.

Ističe da ima stalne mušterije za koje otvara vrata radionice i danju i noću, jer kako kaže, ukoliko je neko ostao na putu moraš da mu pomogneš.

Tri generacije dolaze u radionicu

Vuklanizerki je najlepša stvar kada joj tri generacije porodice dolaze u radionicu.

– Prvo je dolazio deda, pa njegov sin i sada njegov sin. Rekla sam mu nedavno da bih volela da budem dovoljno stara da dočekam i njegovog sina u svojoj radionici, pa makar gumu na bicikli da mu zamenim – našalila se Jagoda.

I ništa mi lepše nije, kaže Jagoda, nego kada mi dođu starije mušterije i pitaju me: “Da li se vi mene sećate?”

– Srodili smo se ovde i postali smo jedna velika familija – dodaje ona.

Ne otvara radnju kada je neraspoložena

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Majstorica kaže da nema potrebe da otvara radnju kada je neraspoložena i kada joj se ne radi.

– Svi imamo loše i dobre dane. Kada otvorim radnju uvek volim da sam raspoložena, da popričam sa mušterijama, popijem kafu… Ovde je uvek veselo, nekada posle posla i nemam potrebu da izađem iz svog dvorišta – iskrena je ona.

Dodaje da od Padinske skele pa do Borče majstora ima na svakom ćošku.

– Dobar majstor mora da zna puno toga u tom poslu, da zalepi pocepane gume, unutrašnje gume, da uradi gumu od kamiona, a ne samo da napumpa i izbalansira – objašnjava Jagoda.

Ponosna na svoje unuke

Jagoda sa svojim unučićima Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Ponosna baka ima četiri unučića – Sofiju, Atinu, Helenu i Uroša.

– Uroš ide u školu za talente i glumio je u seriji “Kaljave gume”. I unuka moja ide u istu školu i na ples – kaže Jagoda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike