Do kraja ove i početkom sledeće godine pozivi za prodaju 20 državnih firmi

27.11.2020

15:07 >> 09:04

0

Pored Petrohemije, na listi i Lasta, Severtrans, Jugoslovensko rečno brodarstvo, rudnik Kovin i PIM Ivan Milutinović

Do kraja ove i početkom sledeće godine pozivi za prodaju 20 državnih firmi
Copyright Profimedia

Za dvadesetak, od ukupno 78 preduzeća, koliko je ih je još ostalo za privatizaciju u portfelju Ministarstva privrede, javni pozivi će biti objavljeni do kraja ove ili tokom sledeće godine, rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Jedna od velikih privatizacija za koju u Ministarstvu privrede očekuju da bi mogla da se završi do kraja sledeće godine je prodaja pančevačke “Petrohemije”. Inače, u preduzećima iz portfelja za privatizaciju radi više od 20.000 radnika.

Javni pozivi biće objavljeni, između ostalih, i za Lastu, Severtrans, Jugoslovensko rečno brodarstvo, rudnik Kovin, PIM Ivan Milutinović, otkriva Stevanović.

Takođe i za četiri vodoprivredna preduzeća iz Banata, Srednji Banat, Južni Banat, Podunavlje iz Kovina i Tamiš Dunav iz Pančeva, za koja su već slati javni pozivi za prikupljanje neobavezujućih ponuda.

Kako dodaje, do kraja 2020. biće oglašena i prodaja Krušik -plastike iz Osečine i kompanije Ribarsko gazdinstvo iz Beograda. Stevanović objašnjava da se u jednom trenutku ove godine zbog pandemije zastalo sa privatizacijom.

Pročitajte još: Srbija i Francuska potpisale sporazum, predsednik Vučić najavio početak izgradnje metroa za kraj 2021. godine

Iz istog razloga, ni investitori nisu bili zainteresovani za ulaganja i akvizicije. U međuvremenu je poslovni svet naučio da živi sa koronom, pa je za očekivati da će sledeće godine bitzi više interesovanja za ulaganja, te je sada pravi trenutak da se sa privatizacijom nastavi, objašnjavaju u ministarstvu.

Na prodaju će morati da sačeka tridesetak preduzeća iz portfelja za privatizaciju Ministarstva privrede jer su predmet restitucije i oko njih se vode imovinski sporovi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike