… Niko nije kriv: Štrajkači i menadžeri Fijat Plastike idu - na mirenje

02.09.2021

13:48

0

Pokušaj rešavanja spora zbog kojeg je kragujevačka firma, sestrinska kompanija Fijat Krajsler Automobila, u štrajku već pola godine održaće se uz pomoć

… Niko nije kriv: Štrajkači i menadžeri Fijat Plastike idu - na mirenje
Copyright Luis Wilker Perelo WilkerNet/Pixabay

Postupak za mirenje menadžmenta „Fijat Plastike“ i radnika u štrajku počeće u utorak, 7. septembra, potvrđeno je danas Tanjugu u Republičkoj Agenciji za mirno rešavanje sporova.

Do ovakve odluke došlo je posle današnjeg sastanka nadležnih u Agenciji sa menadžmentom te kompanije.

Poslodavac iz Fijat plastika je pokrenuo postupak mirnog rešavanja spora pred Agencijom u skladu sa ranijim dogovorom postignutim sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević.

Njena nastojanja su bila da pomogne delu zaposlenih koji su u štrajku da dođu do rešenja koje je prihvatljivo za sve strane u sporu.

Postupak za mirenje počeće u prostorijama „Fijat Plastike“ u Beogradu, a njegovo trajanje oročeno je na 30 dana.

Direktor Agencije, Ivica Lazović, danas je tokom sastanka upoznao predstavnike „Fijat Plastike“ sa načinom vođenja postupka pred Agencijom.

Pojasnio je da postupak mirenja nije represivan i da će dogovor najviše zavisiti od spremnosti strana na kompromis.

Pročitajte još:

Lazović je pohvalio je spremnost kompanije da svoje sporove rešava mirnim putem, kroz socijalni dijalog, na institucionalizovani način čime se svrstala u red socijalno odgovornih poslodavaca.

Prema Zakonu o mirnom rešavanju radnih sporova, kolektivni radni sporovi, kao što su štrajk, sporovi vezani za kolektivno pregovaranje, pravo na sindikalno organizovanje i delovanje, mogu se rešavati mirenjem.

Miritelj nakon pokretanja postupka zakazuje prvu raspravu na kojoj formira Odbor za mirenje i nastoji da u roku od 30 dana sa stranam u sporu dođe do zajedničke preporuke ili sporazuma o rešenju spora, navodi se u informaciji Agencije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike