Ministarka Mihajlović: "Novi zakoni i novi plan investicija u energetici"

24.01.2021

13:15 >> 10:49

0

Autor: A. B.

Mihajlović je rekla da će ove godine biti donet novi zakon o obnovljivim izvorima energije

Ministarka Mihajlović: "Novi zakoni i novi plan investicija u energetici"
Copyright Beograd, 14. januara 2021 - ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 28. decembra 2020 - Srbija zeli da omoguci da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz razlicitih drzava, a ne samo iz Rusije, kao i da se interkonektorima poveze sa svim susednim drzavama u regionu, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovic. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će 2021. godina biti važna za sektor energetike zbog, kako je navela, usvajanja novih zakona, reorganizacije javnih preduzeća i novog plana investicija u energetici.

Mihajlović je rekla da će ove godine biti donet novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će, kaže, dati novi pogled na to kako koristimo te izvore energije.

– Umesto povlašćenih cena, ići će se na aukcije i imaćemo veću preglednost i konkurenciju između proizvođača i veće iskorišćenje OIE – rekla je Mihajlović.

Ukazala je da postoji potreba i za izmenom Zakona o energetskoj efikasnosti jer, kako je istakla, Srbija danas kroz energetski neefikasna postrojenja baca energije koliko jedna elektrana proizvede za celu godinu.

– Omogućićemo preko nove Uprave za energetsku efikasnost da privredni subjekti i domaćinstva dobiju pomoć u novcu i da u određenom periodu učine svoje stanove, zgrade, industrijska postrojenja energetski efikasnim – rekla je ministarka.

Istakla je da je potrebno ne samo da imamo dovoljno električne energije, nego i da ona bude dobrog kvaliteta i iznela procenu da ćemo naredne tri godine uložiti oko 350 miliona evra samo u distributivnu mrežu.

– Velika je šteta što u EPS-u nije bilo dovoljno investicija u prethodnim godinama. Pravi se novi plan investicija u EPS-u i potreban je investicioni bum da bi EPS u narednih šest- sedam godina išao u korak sa svim elektroprivredama u Evropi – navela je Mihajlović.

U gasnom sektoru, kako je rekla, težište treba da bude na povezivanju sa regionom.

Tanjug/Zoran Petrović

Najavila je da uskoro počinju radovi na gasnoj interkonekciji Niš-Dimitrovgrad i naglasila da treba razmišljati i o interkonekcijama i ka Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i da se napravi gasovod ka Prištini.

Mihajlović je rekla da ukupna ulaganja za te interkonekcije iznose oko 350 miliona evra i da je reč o više od 200 kilometara gasovoda koji nas povezuju sa celom Evropom.

Kad je u pitanju električna energija na visokom naponu, navela je da “Elektromreža Srbije” gradi Transbalkanski koridor kojim se, kaže, Srbija povezuje sa svim zemljama u okruženju na visokom naponu.

– To za Srbiju znači i dodatne prihode, ali i da možemo da budemo nezaobilazna ruta za prenos energije i energenata, kao što smo već u saobraćaju – kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u decenijama ispred nas smanjivaće se proizvodnja električne energije iz termoelektrana, što ne znači njihovo gašenje za pet ili deset godina već da će se , kako kaže, postepeno povećavati udeo proizvodnje iz srednjih i velikih hidroelektrana.

Pročitajte još:

– To će doneti nova radna mesta i nove investicije, ali sa druge strane imaćemo i “zeleni” razvoj, koji nije opterećen štetnim emisija. Ne zaboravimo da ćemo 2050. godine, ako to ne budemo radili, plaćati milijardu evra zbog toga što proizvodimo struju iz termoelektrana – navela je ona.

Govoreći o reformisanju javnih preduzeća, Mihajlović je navela da je EPS već prihvatio i počeo da sprovodi plan reorganizacije, odnosno da EPS i EPS Distribucija funkcionišu kao dva odvojena preduzeća.

Isto to, kako je istakla, mora da desi i u “Srbijagasu”, koji treba da razdvoji delatnosti, ali i da napravi realan plan investicija.

Mihajlović je rekla da država previše novca “upumpava” u “Srbijagas” a da za rezultat nema snažno i profitabilno predueće.

– Svega i svačega je bilo u “Srbijagasu”, i tražila sam i od DRI da proveri poslovanje tog preduzeća. “Srbijagas” je državna kompanija i ne postoji nijedno preduzeće gde direktor ima primanja 33.000 evra – rekla je Mihajlović.

Dodala je da je resorno ministarstvo predložilo određene promene koje su, kaže, usvojene i iza čega je stala cela Vlada.

– Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade -kazala je Mihajlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike