Nepotrošeno 1.300 milijardi dolara: Stotine miliona gostiju ostalo kod kuće

30.01.2021

08:17

0

Prošla godina je bila najgora u istoriji turizma s padom međunarodnih dolazaka od 74 procenta

Nepotrošeno 1.300 milijardi dolara: Stotine miliona gostiju ostalo kod kuće
Copyright TAnjug/Belgrade airport

Takav “ostanak kod kuće” napravio je turstički zavisnim ekonomijama gubitak izvoznih prihodau iznosu od 1.300 milijardi dolara, prema najnovijem izveštaju Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Korona kriza je dovela u opasnost između 100 i 120 miliona radnih mesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim preduzećima. Nisu ugrožene samo turističke agencije i hoteli, već i prevoznici i ceo prateći sektor usluga – od snabdevača hranom do onih koji hotele održavaju ili zarađuju od njihovih gostiju kada su “u gradu”.

Normalno tek za tri, četiri godine
Prema anketi koju je UNWTO sproveo među turističkim poslenicima, 43 posto njih ne vidi povratak putovanja na pretpandemijski nivo pre 2023. godine, čak 41 procenat ne očekuje to pre 2024. i kasnije, dok samo 15 odsto predviđa potpuni oporavak u 2022. Prema scenariju UNWTO-a za period 2021-2024, procenjuje se da bi povratak međunarodnog turizma na nivo iz 2019. godine mogao da potraje dve i po do četiri godine.

Turističke destinacije širom planete dočekale su milijardu stranih gostiju manje 2020. u odnosu na prethodnu godinu, zbog pada potražnje bez presedana i uvedenih ograničenja putovanja u gotovo svim delovima sveta.

Prošlogodisnji sunovrat međunarodnih dolazaka višestruko nadmašuje pad od četiri procenta koji je svetski turizam zabeležio tokom globalne finansijske krize 2009. godine, napominje se u izveštaju. Tada je, međutim, gubitak bio 11 puta manji.

Kako dalje?

Iako je mnogo učinjeno da se omoguće bezbedna međunarodnih putovanja sa zdravstvenog stanovišta, svesni smo da kriza još uvek nije gotova, kaže generani sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili.Zbog evoluiranja virusa, mnoge zemlje sada ponovo uvode stroža ograničenja putovanja, koja uključuju obavezno testiranje, karantin, a u nekim slučajevima i potpuno zatvaranje granica, što sve otežava obnovu međunarodnih putovanja, navode iz Svetske turističke organizacije sa sedištem u Madridu.

Pročitajte još:

Istovremeno, nadaju se da će postepeno uvođenje vakcine protiv korone pomoći vraćanju poverenja potrošača i doprineti ublažavanju ograničenja putovanja i postupnoj normalizaciji putovanja tokom 2021. godine.
“Harmonizacija, koordinacija i digitalizacija mera u oblasti putovanja koje se odnose na smanjenje rizika od kovida-19, uključujući potvrde o testiranju i vakcinaciji, glavni su temelji za unapređenje sigurnosti putovanja i oporavak turizma kada uslovi to dozvole”, zaključio je Pololikašvili.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike