Totalno loše: Francuskom naftnom divu ne prija korona, a nije jedini

09.02.2021

10:23

0

Francuski naftaš Total izvestio je danas o masivnom padu godšnje dobiti od čak 66 procenata

Totalno loše: Francuskom naftnom divu ne prija korona, a nije jedini
Copyright foto:Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Kompanija je navela u saopštenju da je neto dobit za 2020. godinu iznosila četiri milijarde dolara u odnosu na 11,8 milijardi u fiskalnoj 2019, prenosi CNBC.

„Total“ je u četvrtom tromesečju zabeležio neto profit od 1,3 milijarde dolara, nadmašivši prognoze analitičara koji su očekivali 1,1 milijardu dolara.

Akcije kompanije su na jutrošnjem trgovanju porasle za oko 0,8 odsto. Prošle godine su zabeležile pad od preko 28 procenata.

Pročitajte još:

– Total se suočio sa dve velike krize 2020. godine – s pandemijom kovid-19 koja je ozbiljno uticala na globalnu tražnju za energentima i naftnom krizom usled koje je cena „brenta“ u drugom tromesečju potonula ispod 20 dolara po barelu – naveo je u saopštenju generalni direktor Patrik Pujan.

Iz „Totala“ su naveli da će predložiti isplatu dividende za četvrti kvartal od 0,66 evra po akciji, što je na nivou prethodnih tromesečja, i odrediti dividendu za 2020. godinu na 2,64 evra po akciji.

Ovo je poslednja u nizu naftnih kompanija koje su izvestile o katastrofalnim efektima korona krize na njihovo poslovanje. Prošle nedelje američki „BP“ (nekadašnji „Britiš petroleum“) je objavio da je zabeležio prvi celogodišnji gubitak u poslednjih 10 godina, „Ekson Mobajl“ je registrovao četvrti uzastopni kvartalni gubitak, a i anglo-holandski naftni div „Rojal Dač Šel“ je izvestio o oštrom padu prošlogodišnjeg profita.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike