Ministarka Mihajlović u ofanzivi: Temeljne reforme energetskog sektora, krivične prijave protiv čelnika javnih preduzeća

13.12.2020

20:00 >> 21:08

0

Plan za reorganizaciju Srbijagasa bez sumnje je prvi korak u regulisanju odnosa između čelnika ovih preduzeća i ministarstva

Ministarka Mihajlović u ofanzivi: Temeljne reforme energetskog sektora, krivične prijave protiv čelnika javnih preduzeća
Copyright Tanjug/Zoran Petrović/Printscreen

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je Zaključak kojim je usvojen plan za reorganizaciju JP “Srbijagas”, koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije, izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, plan reorganizacije “Srbijagasa” podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između JP “Srbijagasa” i preduzeća “Transportgas” i “Distribucijagas Srbija”, licenciranje ovih preduzeća za delatnost koju obavljaju, kao i usklađivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

-Takođe, ovaj plan obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima “Srbijagas” ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje ove kompanije, naglasila je Mihajlovićeva.

U međuvremenu, Vlada Srbije je povukla svoj predlog zakona o davanju garancija za kredit „Srbijagasa“, u ukupnom iznosu od 70 miliona evra, koji je trebalo da bude na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije.

Plan za reorganizaciju “Srbijagasa” bez sumnje je prvi korak u regulisanju odnosa između čelnika ovih preduzeća i ministarstva. Od trenutka kada je ministarka Mihajlović preuzela resor rudarstva i energetike javili su se problemi, jer direktori pojedinih javnih preduzeća očigledno nisu hteli da se povinuju novom načinu rada.

U srpskoj javnosti je odjeknula vest da je ministarka udaljila sa sastanka u Vladi Dušana Bajatovića dugogodišnjeg prvog čoveka Srbijagasa jer nije ispoštovao poziv da dođe sa saradnicima. Na tom sastanku se nije pojavio ni Stevan Dukić, v.d. direktora Transportgasa. On, čak, nije odgovarao ministarki na pozive, niti se pojavio na drugom sastanku, na koji je bio javno pozvan.

Posle incidenta u zgradi Vlade, kada je ministarka udaljila sa sastanka direktora “Srbijagasa” , premijerka Ana Brnabić je rekla kaže da veruje da će Mihajlovićeva i Bajatović naći način da sarađuju.

Ko je Stevan Dukić, direktor koji ne dolazi na sastanke u Vladu i izbegava da se javi ministarki Mihajlović

Posle jučerašnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, očigledno će direktori morati da se povinuju pravilima koja uspostavlja ministarka Mihajlović.

Naime, nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrima u Vladi Srbije i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede, na kojem su bili i ministarka Mihajlović i Dušan Bajatović, predsednik Srbije je rekao da je direktorima poručio da moraju da nađu zajednički jezik i sarađuju sa ministarkom.

-Što se tiče susreta Zorane Mihajlović i Dušana Bajatovića, zamolio sam direktore da imaju korektne odnose prema ministrima, ne moraju da se vole, ali moraju da se ponašaju na profesionalan način, rekao je Vučić.

Kako u izjavi za 24sedam napominje ministarka Mihajlović, gasni sektor treba da bude jedan od nosilaca razvoja i za to je potrebno da ova preduzeća posluju pregledno, prave profit, da ne kasne sa projektima koje realizuju.

-To sada nije slučaj, i ima mnogo problema i u poslovanju samog Srbijagasa, i njegovih povezanih preduzeća, koja realizuju važne projekte koje im je država poverila. Ministarstvo je već podnelo krivične prijave protiv čelnih ljudi Srbijagasa, Transportgasa, Distribucijagasa, Gas doo Bečej, jer nisu izabrali svoje organe upravljanja u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima. Prvi korak, kad je reč o Srbijagasu, biće izdvajanje Transportgasa i Distribucijagasa iz tog preduzeća, koje trenutno nemaju ni licencu za delatnost koju obavljaju. U EPS-u, takođe mora da se reši najpre pitanje licenci, a sledeći korak je da se redefiniše plan investicija, jasna je ministarka Mihajlović.

Milioner, vlasnik zemlje, vikendica, „audija“ i štednje u banci: Imovinska karta Dušana Bajatovića iz godine u godinu sve duža

Ona napominje da će ministarstvo predložiti Vladi i strukturne reforme u gasnim preduzećima, kao i kadrovske promene, o kojima će odlučivati Vlada.

-“Srbijagas” će morati da se reformiše jer njegovo trenutno funkcionisanje i odnosi sa povezanim preduzećima predstavljaju i nepoštovanje zakona Srbije i naših međunarodnih obaveza. To je i glavni razlog za kazne koje ćemo skoro izvesno imati od Energetske zajednice i što ne možemo još da otvorimo Poglavlje 15 u pregovorima sa EU. Gasna preduzeća su vlasništvo svih građana Srbije i neću dozvoliti da neko državnа preduzeća koja treba da donose profit državi i građanima, drži kao taoce, i da se ponašaju kao da su to njihove privatne firme, a ne preduzeća u kojima svaki sto, svaka stolica i svaki kubni metar gasa pripadaju građanima Srbije, poručuje ministarka.

Stevan Dukić ignoriše i ministarku i novinare

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Mihajlovićeva ističe da nije zadovoljna situacijom koju je zatekla u resoru, dodajući da je dugo bio prepušten, opušten i raspušten.

-Učešće rudarstva i energetike u BDP je oko 6 odsto što je takođe nedovoljno, jer znam da može biti mnogo veće sa novim investicijama i boljim okruženjem za ulaganje u ovaj sektor. Zato će prioritet ovog ministarstva biti da pojednostavimo procedure, da otvorimo sektor za nove investicije, i to tako što ćemo kroz reforme e-energetika i e-rudarstvo stvoriti uslove da se sve dozvole dobijaju na jednom šalteru, mnogo brže i efikasnije. Paralaleno sa tim, neminovno je reformisanje državnih preduzeća, od EPS-a, Srbijagasa, podzemne eksplotacije, kako bi mogla da budu nosioci velikih investicija. Prihodi ovih preduzeća moraju biti mnogo viši, poslovanje preglednije, investicije intenzivnije i u rokovima, poručuje ministarka za 24sedam.

Prema rečima ministarke Mihajlović, prioritet će biti i energetska efikasnost, koja mora biti nacionalni projekat, jer je to važno za svaku građanku i građanina, kojima ćemo kroz novi Fond za energetsku efikasnost koji planiramo da formiramo, pomoći da smanje količinu energije koja odlazi, i bukvalno, kroz prozor. To je sada u proseku oko 40 odsto energije u jednom domaćinstvu, što je praktično kao da gubimo proizvodnju cele jedne velike elektrane. Takođe, očekujemo da vrlo brzo imamo pripremljen novi zakonski okvir u oblasti energetike, uključujući novi zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i izmene Zakona o energetici i Zakona o efikasnom korišćenju energije. To će biti prvi koraci u stvaranju jednog drugačijeg energetskog sektora, koji će ići u pravcu zelene energije, veće energetske efikasnosti i veće brige o zaštiti životne sredine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike