I ove godine investicije u aerodrome: Za „Konstantin Veliki“ 18 miliona

24.03.2021

14:29 >> 16:06

0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u parlamentu je najavio nove investicije u srpske vazdušne luke

I ove godine investicije u aerodrome: Za „Konstantin Veliki“ 18 miliona
aerodrom nikola tesla - Copyright TAnjug/Belgrade airport

Ministar Tomislav Momirović izjavio je danas u parlamentu da se tokom ove godine ne želi stati sa investicijama u aviosaobraćaj, te da će značajna sredstva biti uložena u aerodromsku infrastrukturu u Srbiji.

– U 2021. godini ne želimo da stanemo sa investicijama u aviosaobraćaj. Smatramo da će ova pošast proći, ali da ne možemo statično da čekamo da se to završi i da onda krenemo u investicije, već želimo da iskoristimo ovu priliku da investiramo dalje u našu aerodromsku infrastrukturu –  rekao je Momirović pred poslanicima.

U tom smislu, rekao je da su odvojena velika sredstva za investiranje u aerodrom u Nišu, oko 18 miliona u izgradnju nove zgrade terminala, i obnovu postojeće avio-zgrade.

– Želimo da taj aerodrom ima milion putnika, čim se korona završi. Ulagaćemo u izgradnju novog tornja za SMATSA, oko četiri miliona evra. Predvideli smo potpuno novu opremu, vozilo za odleđivanje, za čišćenje snega i drugu opremu, oko 300 miliona evra. Nismo zadovoljni da aerodrom u Nišu izgleda kao danas, to nije pomoćni aerodrom. To će sutra biti jedan važan regionalni aerodrom – rekao je Momirović.

Izvoz investicija u Trebinje

Momirović je istakao i aerodrom kod Trebinja, u BiH, rekavši da je predviđena izrada projektno-tehničke dokumentacije, eksproprijacije i određena sredstva za poslovanje.

– Pažljivo analiziramo Trebinje kao strateški važan grad. BiH je više od bliske i prijateljske zemlje i smatramo da je taj aerodrom potreban i pažljivo ćemo investirati u njega – rekao je Momirović.

Takođe, naveo je da su predviđena velika sredstva za aerodrom „Rosulje“ kod Kruševca, a nastavlja se i investiranje u razvoj aerodroma „Morava“ kod Kraljeva.

– Ne želimo da budemo previše ambiciozni, da osvakom mestu pravimo komercijalne, velike aerodrome, ali mali aerodrom koji će sutra otvoriti perspektivu za taj kraj, to je cilj – rekao je Momirović.

On je rekao i da su odvojena sredstva i za aerodrom Užice.

– Želimo da ga ogradimo, da sa SDPR-om napravimo od njega moćan, potencijalno i kargo, ali i putnički mali aerodrom – rekao je ministar.

On je naveo da nije želja da se rasipa i prave iracionalni projekti, već se oni brižljivo pripremaju, kako bi mogli da se razvijaju, ako i kada ekonomske okolnosti i pandemija to dozvole.

Momirović, koji pred poslanicima obrazlaže o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, rekao je da će se usvajanjem tog akta omogućiti da Direktorat civilnog vazduhoplovstva i drugi nadležni organi očuvaju i unaprede bezbedno odvijanje vazdušnog saobraćaja.

Korona katastrofa za aviosaobraćaj

Ministar je ukazao na katastrofalne podatke po vazdušni saobraćaj usled pandemije korona virusa, ali i istakao da je Srbija od 2013. do 2019. godine mnogo investirala u razvoj aviosaobraćaja i postigla odlične rezultate.

Zajedničko evropsko vaduhoplovno područje

Pred poslanicima se danas nalazi Predlog zakona o potvrđivanju Odluke ESAA Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine kojom se zamenjuje Aneks I Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih država članica, Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Islanda, Crne Gore, Norveške, Rumunije, Srbije i Misije privremene uprave UN na Kosovu o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

U tom smislu, naveo je da je na kraju 2013. godine ukupan broj putnika na beogradskom aerodromu bio 3,5 miliona, a na kraju 2019. godine šest miliona, dok je “Konstantin Veliki” u Nišu 2013. zabeležio ukupno 21.700 putnika, a 2019. čak 420.000.

Momirović je izneo podatak i da se obim saobraćaja u Srbiji povećao sa 500.000 na 750.000 aviona.

Kako je rekao, dolaskom korona virusa broj putnika i preleta se rapidno smanjio, svuda u svetu, pa je taj broj na aerodromu “Nikola Tesla” pa za 69 odsto, a u Nišu za 63 odsto.

On je podsetio da je Vlada Srbije 2018. zaključila ugovor o koncesiji sa francuskim “Vansijem”, koji je tada platio 501 milion evra, dok je vrednost investicionih planova 732 miliona evra.

Pročitajte još:

“Aerodrom ‘Nikola Tesla’ će vrlo brzo izgledati potpuno drugačije i neće moći da se prepozna. To je bila strateška odluka koja će doprineti razvoju aviosaobraćaja i ekonomije Srbije”, rekao je Momirović.

Ministar je naveo i da je Er Srbija “od leša”, kakav je, kaže, bio JAT, u 2019. godini povećala broj putnika na 2,7 miliona sa 1,4 miliona iz 2014, a danas, u otežanim okolnostima, leti u 61 zemlju, redovno doprema medicinsku opremu u zemlju, a prvi put je i Srbija preko svog nacionalnog avioprevoznika pružala pomoh razvijenijim zemljama.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike