Investitor „Beograda na vodi“ kupuje hotele po hrvatskim ostrvima

25.03.2021

10:06 >> 12:54

0

Igl hils rilestejt kupio hotele u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu i Supetru na Braču

Investitor „Beograda na vodi“ kupuje hotele po hrvatskim ostrvima
Copyright Pixabay

Usred korona krize i uoči jedne od najizazovnijih turističkih godina, Jako Andabak prodao je većinu svog turističko hotelskog biznisa arapskom ulagaču, domaćoj javnosti poznatom po želji da izgradi “zagrebački Manheten”, te po kontroverznom projektu „Beograd na vodi“, piše „Poslovni dnevnik“ o transakciji koja već neko vreme intrigira hrvatsku javnost.

Firma „Igl hils rilestejt“ (Eagle Hills Real Estate) kupoprodajnim ugovorom potpisanim 23. marta od Jake Andabaka i još tri člana njegove porodice, kao i firme „Lucidus“ preuzela je 4,1 miliona deonica društva „Sunce hoteli“ koje ima hotele i turističkih naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu i Supetru na Braču, kao i udeo u vazdušnoj luci „Brač“.

Mediji su o ovoj transakciji spekulirali poslednjih sedmica, nakon što je postalo jasno da neće biti ništa od „dila“ s američkim fondom KSL, koji je već bio proglašen novim vlasnikom „Sunce hotela“.

Prodajom je Andabak ostvario, kako kaže, nameru staru tri godine da izađe iz hotelskog biznisa a kupci nisu Amerikanci jer je fond „imao svoje fondovske procedure i kako se kaže u narodu, pokušavali su cediti iz suhe drenovine“.

Arapi imaju viziju

Aktuelni arapski kupac se na kraju pokazao kao mnogo brži i jasniji.

Pročitajte još:

– Svidelo mi se nekoliko stvari koje su na kraju presudile. Predstavnici „Igl hils rilestejt“ odmah su otvoreno rekli što žele, bili su vrlo jasni, a najviše mi se sviđalo kako su postavili priču u budućnosti, nezavisno o novcu koji je tek nešto malo veći od ponude konkurencije. Postavili su projekt na za mene prihvatljiv način, s idejom razvoja luksuznog turizma, iako sam svestan da ja ne mogu određivati nekome što će raditi sa svojom imovinom – kaže za poslovne novine Andabak.

Prema planu Arapi će deo hotela podići na nivo pet zvezdica, deo na četiri, a pritom će zadržati ekipa koja je zaposlena u „Sunce hotelima“.

Andabak je miran i što se tiče reputacija investitora koji se povezuje s pokojnim gradonačelnikom Bandićem i projektom „Zagrebački Menheten“, „koji na kraju nije uspio baš zbog mutnih poslova“.

– „Igl hils je jedan od zainteresovanih kupaca koju su se javili na pozivu za investitore koji smo napravili pre više od godinu dana s kućom KPMG. Tamo smo dobili dvadesetak neobvezujućih ponuda i filtrirali smo njih nekoliko koji su bili najkonkretniji. Tu je sve čisto a oni hoće da ostanu ove 20 ili 30 godina – kaže Jako Andabak, biznismen koji se sada okreće „pametnoj poljoprivredi“ i inovacijama na tom polju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike