„Nemogući“ Kinezi: Industrija ubrzala u martu, skok izvoza

31.03.2021

08:45 >> 10:23

0

Kineska industrijska aktivnost se ubrzala nakon tri meseca usporavanja, podstaknuta rastom izvoznih narudžbina

„Nemogući“ Kinezi: Industrija ubrzala u martu, skok izvoza
Copyright Foto: Profimedia

Kineska privreda imala je, izgleda, samo malu pauzu, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja državne statistike i jedne industrijske grupacije.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnom sektoru porastao je u martu na 51,9 poena sa februarskog nivoa od 50,6 bodova, objavio je Državni zavod za statistiku, a prenosi agencija AP.

Na skali od 100 bodova, brojka iznad 50 poena označava rast, a ispod tog nivoa pad proizvodne aktivnosti.

I dok razvijeni svet još kaska u oporavku u većini industrijskih grana, kineska proizvodnja se već vratila na nivo pre pandemije, ali se potrošačka i izvozna tražnja oporavljaju nešto sporije.

Pročitajte još:

Međutim, indeks novih izvoznih narudžbina vratio se u martu na staze rasta zabeleživši skok na 51,2 poena u odnosu na 48,8 bodova u februaru, pokazuju podaci Kineske federacije za logistiku i kupovine.

Indeks ukupnih novih porudžbina, domaćih i iz inostranstva, porastao je na 53,6 poena ovog meseca sa februarskih 51,5 bodova.

– Smatramo ovaj oporavak krhkim – napisala je Iris Pang iz ING banke u komentaru, ukazujući u tom kontekstu na eksterne rizike, poput američkih sankcija prema kineskim tehnološkim kompanijama i obnavljanja antikovid mera u inostranstvu, dodaje američka agencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike