MAT: Privredna aktivnost u porastu, pre svega industrija

05.04.2021

10:09 >> 10:46

0

Ukupna industrijska proizvodnja u februaru 2021. je međugodišnje povećana za 2,6 odsto

MAT: Privredna aktivnost u porastu, pre svega industrija
Copyright Pixabay

Privredna aktivnost u Srbiji je u porastu, pokazuju podaci za prva dva meseca ove godine, a pre svega dinamika industrijske proizvodnje, objavljeno je u novom broju “Makroekonomskih analiza i trendova”.

Posle međugodišnje stagnacije u januaru, proizvodnja prerađivačke industrije je u februaru povećana, tako da je i u prva dva meseca ostvaren skroman međugodišnji porast.

Ukupna industrijska proizvodnja ima veći međugodišnji porast od prerađivačke industrije zahvaljujući vrlo visokom porastu proizvodnje elektroprivrede.

Rudarstvo podbacilo

Ukupna industrijska proizvodnja u februaru 2021. je međugodišnje povećana za 2,6 odsto, koliko iznosi i povećanje u periodu januar-februar. Glavni činilac ovog porasta je proizvodnja elektroprivrede, sa međugodišnjim porastom u februaru za 10,2 odsto i za 11,0 odsto u prva dva meseca.

Proizvodnja rudarstva je istovremeno smanjena za 1,5 odsto, a u samom februaru za tri odsto.

Proizvodnja prerađivačke industrije je u januaru međugodišnje smanjena za 0,1 odsto, u februaru je povećana za 1,4 odsto, a u dva meseca zajedno porast iznosi 0,7 odsto.

Desezonirani indeks ukupne industrijske proizvodnje povećavan je u decembru, januaru i februaru – za ukupno sedam odsto. U februaru za dva odsto, a u istom periodu povećavana je i trendna vednost, prosečno po 0,6 odsto mesečno.

Trenutno je najbrže rastući trend proizvodnje energije; Pixabay

Gledano po nameni EU, vrednosti kratkoročnih trendova svih namenskih kategorija su u januaru i februaru 2021. bili veći od proseka prethodne godine.

Najbrže su rasli i najdalje su odmakli (15,4 odsto iznad tog proseka) trend proizvodnje kapitalnih proizvoda i (14,5 odsto) trend trajnih proizvoda za široku potrošnju. Oba su na tim visokim nivoima prešla u stagnaciju.

Slede tri trenutno rastuća trenda – najpre, prema dostignutom nivou (10,3 odsto), trend intermedijarnih proizvoda, zatim trenutno najbrže rastući trend proizvodnje energije (do sedam odsto iznad prošlogodišnjeg proseka).

Četiri oblasti imaju izrazito uzlazne trendove

Trenutno raste (do 1,3 odsto), ali blizu stagnacije, i trend proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Pročitajte još

Pri međugodišnjem upoređenju, u februaru i u prva dva meseca 2021. povećane su proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (za zamašnih 16,6 odsto i 14,1 odsto) i energije (10,5 odsto i 10,3 odsto), te proizvodnja intermedijarnih proizvoda (za 2,6 odsto i 1,8 odsto). Smanjena je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (za 6,3 odsto i 4,3 odsto) i kapitalnih proizvoda (za 0,7 odsto i 5,2 odsto).

Medugodišnje je proizvodnja preradivačke industrije u februaru povećana za 1,4 odsto, a u kumulativu za dva meseca za 0,7 odsto.

Ako se posmatraju tekuće tendencije, četiri oblasti iz grupe deset najvećih po učešću ima izrazito uzlazne trendove koji su u februaru premašili prosek prethodne godine. To su prehrambena industrija, proizvodnja električne opreme, naftna industrija i proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike