Frilenseri kampuju pred Skupštinom: Sa Brnabićevom razgovor u prolazu

08.04.2021

10:06 >> 11:20

0

Frilenserima, koji sa šatorima kampuju ispred Skupštine Srbije, ukratko se obratila premijerka Ana Brnabić

Frilenseri kampuju pred Skupštinom: Sa Brnabićevom razgovor u prolazu
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Frilenseri i drugi koji rade na internetu postavili su šatore ispred zgrade Narodne skupštine, gde protestuju zbog predloga za izmenu Zakona o porezu na dohodak građana koji je usvojila Vlada, a koji predviđa da plate zaostale poreze u poslednjih pet godina.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je Tanjugu da je premijerka Ana Brnabić izrazila spremnost za razgovor sa frilenserima.

Frilenseri protiv frilensera

Novi predlog Vlade Srbije prihvatilo je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), koje je ranije saopštilo da je Vlada u velikoj meri prihvatila njihove sugestije čija je suština u tome da se praktično otpisuju sva potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do 57.000 dinara mesečno. Udruženje radnika na internetu je odbilo novi predlog Vlade i javno se ogradilo od UFPS-a.

– Premijerka je prolazila ovuda, došlo je do kratkog razgovora u kome je ona izrazila spremnost za razgovor i rekla da će doneti čaj – naveo je Pogačar.

On je ponovio da to udruženje traži da se predlog izmena Zakona o porezu na dohodak povuče.

Frilenseri su pre početka protesta prešli na ulicu i blokirali saobraćaj u smeru ka Terazijama.

Učesnici protesta nose transparente sa natpisima “Stop uništenju frilensera”, “(Ekonomski) tigar ne jede svoju decu”, “Sistem nije radio – mi jesmo, ko je kriv?”…

– Tražimo nastavak pregovora, da se povuče predlog i da se zaista reši ova situacija u najboljoj mogućoj meri za većinu ljudi koji rade preko interneta – rekao je Pogačar.

Dodao je da predlozi koje su dobili u vezi s rešavanjem pitanja poreza ne zadovoljavaju ni minimum onoga što su tražili i da su zbog toga ispred Skupštine Srbije prenoćili, uprkos hladnom vremenu.

Pogačar je naveo da će frilenseri tražiti, ukoliko predlog zakona ne bude povučen, da se obrate i Skupštini Srbije.

Takođe, tvrdi da taj zakon neće biti sprovodiv za frilensere i da će samo produžiti problem.

Organizatori protesta najavili su da će tokom protesta prošetati i do Vlade, gde će se ponovo obratiti, kao i da će otići do Slavije.

Šta kaže analiza UFPS

U analizi Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) se navodi da je najnovijom odlukom Vlade potpuno otpisan dug za svaku godinu u kojoj su primanja bila manja od 673.000 dinara.

To se odnosi na prosečne mesečne prihode od blizu 60.000, koliko, prema računici UFPS, ima 54 odsto frilensera, što znači da je više od polovine frilensera dobilo potpun otpis.

Pročitajte još:

Oni sa nešto većim primanjima su dobili delimičan otpis i mogućnost da poreski dug otplate u 120 rata, dok im je kamata otpisana potpuno.

Prema istraživanju UFPS, trećina frilensera mesečno zarađuje između 60.000 i 120.000 dinara, pa njihova mesečna rata, po najnovijoj odluci Vlade, iznosi između jedan i 17 evra po godini.

Tako, frilenser koji je zarađivao 90.000 mesečno ima ratu od devet evra ako je radio jednu godinu, 18 evra ako je radio dve, odnosno 45 ako je radio pet godina.

Frilenser koji je mesečno u proseku zarađivao 120.000 dinara, ima mesečnu ratu od 11 evra po godini.

Kada je reč o prelaznom periodu, trenutno rešenje podrazumeva progresivno oporezivanje, pa je na mesečne prihode od 500 evra poresko opterećenje 2,05 odsto, na prihode od 700 evra 10,55 odsto, na prihode od 1.000 evra 16,93 odsto, a na prihode od 1.500 evra 21,89 procenata.

To, prema istraživanju UFPS, znači da većina frilensera neće platiti ništa, ili će platiti manje od 20 odsto za ukupne poreze i doprinose.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike