Škola za posao: Privreda i obrazovanje spojeni u 52 dualna profila

24.05.2021

10:25 >> 10:34

0

Budućim srednjoškolcima na raspolaganju je 51 obrazovni profil po dualnom modelu obarzovanja koji omogućuje lakše zapošljavanje

Škola za posao: Privreda i obrazovanje spojeni u 52 dualna profila
Copyright RINA

Među obrazovnim proifilima je i pet novih, a privreda je za sledeću školsku godinu ponudila više od 3.200 novih mesta za učenje kroz rad, saopštila je Privredna komora Srbije.

Novi profili su stolar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, tehničar štampe i trgovinski tehničar.
Za narednu školsku godinu, poslodavci su se za dualni model prijavljivali PKS do kraja januara a konačnu odluku o odobrenim odeljenjima donelo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, objavljivanjem Konkursa za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2021/2022.
Učenici koji odaberu dualni obrazovni profil, opredeljuju se za model srednjoškolskog obrazovanja koji im omogućava da teoriju uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču u kompanijama.

Na praksi i tri dana nedeljno

Zavisno od profila, u firmama će provoditi jedan, a u višim razredima dva ili tri dana nedeljno. Najveće prednosti dela nastave u kompanijama su obuka u akreditovanim kompanijama, učenje od instruktora sa licencom, školovanje za perspektivna zanimanja, mogućnost zaposlenja, kao i novčana naknada za deo nastave koji se realizuje kao učenje kroz rad – objašnjava rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Kovačević.
Iz PKS navode da je u model dualnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji trenutno uključeno 850 poslodavaca, a dulano obrazovanje u tekućoj školskoj godini pohađa oko 6.900 učenika u 74 škole.

Pročitajte još:

Najveće interesovanje poslodavaca za dualni model je u Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu, Južnobačkom, Šumadijskom i Pomoravskom, kao i Beogradu.
Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i ugostiteljski profili kuvar i konobar, navode u Centru PKS za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike.
Traženi su i mehaničari motornih vozila, naročito od strane malih servisa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike