Vlahović za 24sedam: Ulaganje u obrazovanje i institucije najbolja preporuka Srbije za investitore

26.05.2021

07:43 >> 11:06

0

Da bismo privukli što više investicija potrebno je da ulažemo u obrazovni sistem i razvoj institucija, kako onih koje regulišu tržište, tako i onih koje r

Vlahović za 24sedam: Ulaganje u obrazovanje i institucije najbolja preporuka Srbije za investitore
Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović; FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Onog časa kada je Kina “zatvorila“ zemlju zbog pandemije korona virusa, sve je stalo, zatvoreni su svi kapaciteti za proizvodnju i nastao je ogroman problem sa snabdevanjem tržišta. Tada su prekinuti globalni lanci proizvodnje, pa su multinacionalne kompanije počele da se povlače sa Dalekog istoka i traže nove destinacije u Evropi. To je šansa i za Srbiju i zato naša zemlja treba da nađe način da se u međuvremenu preporuči novim investitorima.

Na ovaj način je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, za 24sedam objasnio kakvu korist može imati Srbija u novonastalim okolnostima post kovida. On dodaje da se iz Kine i generalno sa Dalekog istoka povlače tzv. “benčmark“ investitori.

Aleksandar Vlahović; Foto: Tanjug/Rade Prelić

– To su odnosi na najkvalitetnije multinacionalne kompanije koje dolaze iz prerađivačkog sektora, iz grana koje obezbeđuju visoki tehnološki progres i visoku produktivnost, odnosno proizvode velike dodate vrednosti. Dakle, sve ono što Srbiji u ovom trenutku nedostaje. Sada samo dva ili tri odsto našeg ukupnog izvoza otpada na taj segment – kaže za 24sedam Vlahović prvog dana četvorodnevnog Kopaonik biznis foruma koji se zbog korone ove godine održava u Beogradu.

Da li je to onda šansa za nas? I kako da je iskoristimo?

– Zato i kažem da Srbija treba u međuvremenu da se preporuči. Recept je ulaganje u obrazovanje i razvoj institucija, odnosno unapređenje kvaliteta institucija, kako onih koje regulišu tržište, tako i onih koje regulišu vladavinu prava, sigurnost ugovora, zaštitu poverilaca… Dakle, na svemu tome treba značajno da se radi u narednom periodu kako bismo došli do što većeg privrednog rasta.

Razmena mišljenja: Aleksandar Vlahović i Siniša Mali, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pomenuli ste i značaj kapitalnih investicija za rast privrede. U koje sektore je najneophodnije ulagati?

– Budžetom je za ovu godinu predviđeno više od sedam odsto BDP-a u te svrhe, pri čemu nisu sve kapitalne investicije jednako produktivne za ukupnu ekonomsku aktivnost. Ono što jeste produktivno to je ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, ulaganje u zaštitu životne sredine, zdravstvo i obrazovanje. Ono što je manje poduktivno odnosi se na ulaganje u odbrambeni sektor. Drugim rečima, pozdravljam podizanje ukupnih kapitalnih investicija, ali u narednom periodu treba voditi računa o ekonomski produktivnim i ekonomski neproduktivnim rashodima u okviru pozicije kapitalnih investicija.

Šta biste vi drugačije uradili u toku krize da ste bili ministar privrede?

– U prvom talasu krize bi svakako selektivnost pomoći države bila izlišna jer je moralo brzo da se reaguje. U drugom i trećem talasu bih insistirao na selektivnijem programu pomoći zato što postoje podaci koji vrlo jasno pokazuju koji su sektori pogođeni. Takođe, sigurno bih bio protiv tzv. “helicopter money“, novcu koji ide svima. Zalagao bih se za besplatnu podelu novca za socijalno najugroženije slojeve stanovništva u skladu sa socijalnim kartama i socijalnom politikom.

Ceo region, ali i naša zemlja kubure sa manjkom kvalitetne radne snage. Da li će se možda zbog krize u EU i otpuštanja radnici vratiti u Srbiju ili neće ni otići?

– To će biti kratkoročno, ne verujem da ćemo imati tako veliki broj povratnika. Ali, zbog cele situacije sada u svetu potrebno je što više ulagati u obrazovanje. Sistem obrazovanja u Srbiji kasni, njegova reforma kasni. On se zaglavio u prošlom vremenu. Ovakvo obrazovanje ne razvija kreativnost, inovativnost, nije zasnovano na celoživotnom učenju. kritičkom i analitičkom mišljenju, nego na ponavljanju nekih činjenica i pojmova koji ničemu ne služe. Danas je nemoguće planirati koje ćemo kadrove školovati u narednih 10 godina “jer će nam baš oni biti potrebni”, jer se situacija menja. Neka zanimanja trajno nestaju, neka se transformišu, a nova se pojavljuju, čak i ona koja nam sada nisu poznata…

Pročitajte još

Kako onda možemo da planiramo i razvijamo sistem obrazovanja?

– Zato je neophodno razviti sistem obrazovanja koji će omogućiti tu adaptabilnost na promene koje dolaze. A ona se postiže razvijanjem kritičkog i analitičkog mišljenja, sposobnosti za promene…

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi