Vučić: Pobedili smo Poljsku, "Tojo tajers" će iz Srbije izvoziti u svet

15.12.2020

09:37 >> 17:00

0

Autor: G.M.Š.

U Inđiji obeležen početak izgradnje fabrike japanskog proizvođača Tojo tajers, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vučić: Pobedili smo Poljsku, "Tojo tajers" će iz Srbije izvoziti u svet
Copyright Printscreen/Instagram/buducnostsrrbijeav

Na svečanom skupu povodom polaganja kamena temeljca fabrike u Industrijskoj zoni Inđije, video-linkom se obratio predsednik “Tojo tajersa” Takaši Šimicu, koji je izrazio žaljenje što zbog pandemije nije mogao da dođe u Srbiju.

– Proučavali smo svaku zemlju posebno i našli savršeno okruženje u Srbiji u velikoj konkurenciji koja će snabdevati Bliski istok, Severnu Afriku i Severnu Ameriku – rekao je predsednik „Tojo tajersa“.

Predsednik “Tojo tajersa” Takaši Šimicu, Prinstscreen: Tanjug

“Tojo” će u ovoj fabrici koristiti najnoviju tehnologiju i proizvoditi najkvalitetnije proizvode i na ekološki način, kaže japanski proizvođač.

– Naš cilj je da prozvodimo gume, u potpunosti u skladu s “Tojo” filozofijom, koja podrazumeva promovisanje lokalnog privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta, uz smanjenje ugljeničnog otiska i uz pomoć novih tehnologija. Naš plan je da završimo izgradnju fabrike u Srbiji do aprila 2022. godine – kaže Šimicu.

Ambasador Japana Takahiko Kacumata istakao je da je ovo najveća investicija te zemlje u Srbiji i da će, pored zapošljavanja 500 ljudi, doneti i japansku tehnologiju i kulturu proizvodnje, ali i privući druge japanske kompanije da ovde investiraju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovo investicija od 350 miliona evra i da, ma koliko govorili o njoj, ne možemo da istaknemo dovoljno njen značaj.

– Tri i po godine trajali su pregovori da jedan ovakav svetski gigant dođe u Srbiju. A kada se fabrika otvori, ona će izvoziti proizvode u vrednosti 240 miliona evra i biće jedan od najvećih srpskih izvoznika. U ovoj trci je bio jedan Gdanjsk i Poljska, članica EU, ali smo uspeli zahvaljujući uslovima koje Srbija daje i zato što smo “gladni” investicija i gledamo u budućnost. Očekujemo dolazak novih investitora iz Japana – istakao je Vučić.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministarka privrede Anđelka Atansković, legendarni fudbaler Dragan Stojković Piksi, koji je značajan deo karijere proveo u japanskoj Nagoji i koji se kratko obratio skupu, pa čuveni golman Crvene zvezde Stevan Dika Stojanović i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Deo “Micubišijeve” imperije

Jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma napraviće fabriku u Severoistočnoj industrijskoj zoni opštine Indija, na dva kilometra od centra mesta. Radi se o jednoj od  najznačajnijih investicija do sada u Srbiji, s obzirom na visinu ulaganja od 367 miliona evra u prvoj fazi, veličinu objekta, kao i na činjenucu da “Tojo tajers” pripada “Micubiši korporaciji”.

Hala će zahvatati oko 20 hektara, glavni izvođač radova biće japanska kompanija “Takenaka”, ali biće mesta i za domaće građevince kao podizvođače.

Rok za završetak radova je april 2022. godine, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi od pet do 10 miliona guma premijum klase.

Pročitajte još:

Narodna banka donela nove mere: Olakšice za otplatu kredita dužnicima pogođenim pandemijom

Direktna strana ulaganja ni ove “korona godine” nisu presušila: Ko to najviše investira u Srbiju?

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu, a fabrika će biti tzv. pametna fabrika sa instaliranim sistemom “internet stvari”.

Investitor će u okviru fabrike sprovoditi i kontinuirano istraživanje i razvoj proizvodne tehnologije u cilju razvoja nove generacije guma u saradnji sa centrom za istraživanje i razvoj kompanije “Tojo tajers” u Nemačkoj.

Japanski gigant osnovan je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki.

Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane – gume, automobilska tehnologija i hemikalije.

Gume “Tojo tajersa” prisutne su u Evropi više od 30 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug