Narodna banka donela nove mere: Olakšice za otplatu kredita dužnicima pogođenim pandemijom

14.12.2020

17:30

27

Autor: S. Gavrić

Hitna odluka NBS doneta je danas popodne, a počeće da važi već sutra, 15. decembra

Pixabay/ Raten-Kauf

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je danas na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije kovid-19 i Odluku o privremenim merama za davaoce finansijskog lizinga u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije.

Kako se prijaviti za olakšice?

Banke i davaoci finansijskog lizinga će najkasnije do 22. decembra ove godine na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objaviti obaveštenje kojim se dužnici informišu o mogućnostima podnošenja zahteva za dobijanje olakšica, kao i o uslovima koji u tom smislu treba da ispunjavaju. Klijenti mogu podneti zahtev za dobijanje olakšica i elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama do 30. aprila 2021. godine, a o zahtevu će biti obavešteni u roku od 30 dana od dana prijema.

Naime, NBS propisuje obavezu bankama da dužniku (građaninu, poljoprivredniku, preduzetniku i privrednom društvu), koji usled pandemije ne može da otplaćuje kredit ili lizing, odobri olakšicu u otplati ovih obaveza.

Ko će moći da konkuriše?

Narodna banka Srbije je procenila da potrebu za olakšicama imaju posebno nezaposleni, zatim dužnici čiji su prosečni neto mesečni prihodi u poslednja tri meseca ispod proseka zarada u Srbiji. Takođe, tu spadaju i dužnici sa prosečnim neto mesečnim prihodima u poslednja tri meseca do 120.000 dinara, a čiji je neto mesečni prihod manji za 10 odsto ili više u odnosu na prihod pre 15. marta 2020. godine i čiji je stepen kreditne zaduženosti (opterećenost mesečnih primanja kreditnim i drugim obavezama) iznad 40 odsto tih prihoda.

Za poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva ocenjeno je da je olakšice u otplati obaveza potrebno ponuditi naročito dužnicima koji su u 2020. godini imali pad poslovnih prihoda, odnosno prometa, od najmanje 15 odsto u odnosu na 2019. ili je došlo do prekida poslovanja dužnika u neprekidnom trajanju od najmanje 30 dana usled pandemije.

Kartice i dozvoljeni minus

Drugi kreditni proizvodi ‒ kreditna kartica i dozvoljeno prekoračenje računa, mogu biti obuhvaćeni olakšicama u skladu sa ovom odlukom, na način da se odobri kredit za refinansiranje obaveza po osnovu tih proizvoda uz grejs period od šest meseci, i ugovorenu mesečnu otplatu. Pri tome se, kažu u NBS, period otplate produžava na način da mesečne obaveze ne budu veće u odnosu na mesečne obaveze koje bi dužnik inače plaćao po tom proizvodu.

Takođe, pravo na navedene olakšice imaće i dužnici koji kasne sa otplatom više od 30 dana u materijalno značajnom iznosu po osnovu bilo koje obaveze (kredita, lizinga, kartice) na koje se odluka primenjuje.

– Pored navedenog, ostavljena je mogućnost bankama i davaocima finansijskog lizinga da na obrazložen zahtev dužnika, ukoliko usled drugih činjenica i okolnosti ocene da je došlo do pogoršanja finansijskog položaja i nemogućnosti izmirivanja obaveza dužnika, odobre olakšice – ističu u NBS.

Grejs period šest meseci

Olakšice koje su predviđene odlukama odnose se na reprogram i refinansiranje kredita i obaveza iz finansijskog lizinga, uz odobravanje grejs perioda od šest meseci i odgovarajućeg produženja roka otplate, tako da mesečne obaveze dužnika ne budu veće od onih iz plana otplate pre odobravanja olakšica.

– Tokom grejs perioda, banka obračunava kamatu, pri čemu se dužnik, u samom zahtevu, opredeljuje da li će plaćati kamatu tokom trajanja grejs perioda ili nakon njegovog isteka – navode u NBS.

Pročitajte još: Berićetna nedelja: Danas minimalac za ugostitelje, u petak 5.000 dinara za penzionere

Pročitajte još: Veće akcize na cigarete, menja se porez na dobit kompanija, ali i na dohodak građana

NBS posebno ističe i da banke, odnosno davaoci finansijskog lizinga, ne mogu naplatiti naknadu za preduzete mere i aktivnosti u skladu sa odlukama, kao ni troškove koje mogu imati u vezi s tim merama i aktivnostima, uključujući i troškove za obradu zahteva klijenta, osim troškova neophodnih za odobravanje potraživanja, a koje ne utvrđuje banka odnosno davaoci finansijskog lizinga (npr. kreditni biro ili katastar nepokretnosti).

Komentari (27)

Comments(27)

 1. Milja kaže:

  Zasto nije moratorijum za sve?

  37
  4
  1. Radmila Milunkic kaže:

   Bravo.Ja sam na minimalcu zbog bolovanja već 2 godine.Kako bi dobro dosam zastoj u naplati(moritorijum)da imam za lečenje

  2. Ana kaže:

   Zato što ako na tebe i na tvoja primanja epidemija korona virusa nije uticala valjda je logicno da redovno izmirujes svoje obaveze? Ili to samo kod Srba nije normalno?

   2
   3
  3. Каћа Марковљев kaže:

   Већ када хоћете да помогнете,помозите свима који вам се обрате из оправданих разлога,тешког зимског периода,трошкова грејања, увећаних цена комуналних услуга,веће потрошње струје и слично!Будите хумани до краја!Хвала!

   25
  4. Jovan kaže:

   Kada vec nesto radite, ucinite to da bude na zajednicko zadovoljstvo. Ok. za kateg. koje ste obuhvatilo, jedino za ostale dajte mogucnost da ko zeli moze aktivirati pomoc, pomoc je svima potrebna.

   11
 2. Dusan kaže:

  A sta je sa sudskim izvrsenjima u vezi otplate kredita?

  13
 3. Kristna kaže:

  Koji rade u restoranu dali imaju pravo isto.

  1
  1
 4. Marko kaže:

  Za sve moratorijum, ovde moze da bude nesto i preo.veze.

  11
  2
 5. Radmila kaže:

  Dobra odluka.Hvala NBS.

  2
  6
 6. Gaga kaže:

  Kako da ne?!Moj brat nije imao primanja.Čim se zaposlio i dobio prvu platu-celu su mu,do dinara,uzeli.Sramota!

  9
  1
 7. Anonimni kaže:

  Zasto nije monotorijum za sve?

  22
  3
 8. Anonimni kaže:

  Hvala NBS u za nas koji smo ispod proseka a otplacujemo. Kako to samo mi znamo hvala vam!!! R. V.

  1. Ceta kaže:

   INormalno sta si mislio da ces dobiti olaksice!?

 9. Radmila kaže:

  Hvala NBS u do neba. Placamo sve redovno ali ovako nesto nam je potrebno da kupimo lekove i platimo mi nesmem da kasnimo . Svaki minus pokrivamo od usta odvaja o. Jos 1 hvala !!!

  5
  1
  1. pjer kaže:

   al opet kamata !! Ccc

   4
   2
 10. Sladjana kaže:

  Pa jel treba nesto od dukomentacije ili banke ce to same uvidom da idrade

  4
  1
 11. Vlada kaže:

  Ljudima treba moratorijum, a ne refinansiranje, gde će im se ponovo nabiti cela kamata, za ceo iznos, a koju su već gro otplatili u prvoj polovini kredita! Ljudi, pomozite ljudima, bar u ovoj situaciji, ne oduzimajte im kiseonik, kad’ već jedva i otežano dišu!!!

  16
  1
 12. Milica Pesic kaže:

  Hvala NBS na trecem moratorijumu ,mnogo znaci nama penzionerima koji kasnimo a opet nemozemo da kupimo ni osnovno za hra nu i lekove

  5
  1
 13. Jelena kaže:

  DAJTE svi gradjanoma koji zele moratorium.

  10
  1
 14. Ranko topic kaže:

  Dali vazi za penzionere sa primanjima 28000 to je dobra stvar ko uzme sad kredit dali ima grejs period otplate

  1
  1
 15. Živorad kaže:

  Dali će i penzioneri imati pravo na olakšice

 16. Ceta kaže:

  Super ako je to moguce bez odlaska u banku i pod istim uslovima to jest kamatne stope vec postojeceg kredita samo korekcija na vec postojecu partiju kredita!

 17. Sunce kaže:

  Bravo super brinete za narod nekima olaksice a nekima salju izvrsitelje bravo

 18. radmilo dimitrijević kaže:

  Najveći broj građana želi da ostvari pravo na olakšice,dirktno u filijalama banaka,pa se tako stvaraju redovi,u kojima 80% građana,poštuje mere zaštite.Obzirom na izuzetno dugo vreme provedeno u tim redovima,opasnost od zaraze je velika.Zar nije bilo moguće, da se izjasne lica koja ne žele olakšice.

 19. Ранка kaže:

  Отпис кредита који мораторијум још теже После.
  Узми све што ти жибот пружа.
  Јадни смо ми које су то навлакуше.
  Неузимајте никакве кредите је мој савет.
  Хвала им брате да видим како ће они живети.
  Рата 5000 камата 3000 о чему причамо.
  Само да могу све би платила и поздравила се са њима и никад више

 20. Jelena Djipanov kaže:

  Penzioner sam imam nepunih 29000 penziju, da li imam pravo na moratorijum grejs period od 6 meseci. Puno placam za lekove koji ne idu na recept iako sam iznad 65 god nisam oslobodjena participacije, sve je proverljivo sa nalazima doktora i siframa ali moj doktor kaze da moram placati sve. Mesecno ostavim i preko 5000 za lekove.molim za odgovor i hvala.

 21. Dobi kaže:

  Sta reci,MMF i dalje besramno krade krade gradjane ove države preko bankarskog sistema,sve banke u Srbiji su njihovi slepi poslusnici, kamate koje uzimaju moraju da pokriju i strance i domaće sluzbenike,lepo njima,lepo i strancima na tuđoj grbaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti