Građevinarstvo se oporavlja: U oktobru dozvola za petinu više

16.12.2020

10:16 >> 11:18

0

U oktobru u Srbiji izdato 21 odsto više građevinskih dozvola nego u istom mesecu 2019.

Građevinarstvo se oporavlja: U oktobru dozvola za petinu više
Copyright Pixabay

Građevinarstvo definitivno nije sektor koji treba otpisati zbog korona krize, pokazuju i najnoviji podaci o izdatim građevinskih dozvolama.

Nakon prošlomesečnih podataka o velikom padu vrednosti izvedenih radova, sada stižu optimistične vesti o većem broju izdatih građevinskih dozvola, s kojima će se ući u narednu građevinskui sezonu.

U Srbiji je u oktobru ove godine izdato 2.944 građevinske dozvole, što je 21 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola, 84 odsto dozvola je za gradnju zgrada, a 16 odsto za ostale građevine. Kod zgrada, gotovo 79 odsto dozvola izdato je za stambene a nešto malo više od 21 odsto za nestambene zgrade. Kod ostalih građevina najveći deo odnosi na infrastrkturu – cevovode, komunikacione i električne vodove (69 odsto).

Prema dozvolama koje su dobijene u oktobru, gradiće se 2.233 stana, s prosečnom površinom od oko 72 metra kvadrata. Od ukupnog broja nekretnina oko 15 odsto biće kuće sa prosečnom površinom od 141 metar kvadratni.

Pročitajte još

Predviđena vrednost radova novogradnje u oktobru iznosila je 82 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Sremskoj oblasti, 35,2 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Beograd sa 13,1 odsto, Južnobačka oblast sa 9,5 odsto i Mačvanska oblast ; sa 7,5 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,3 procenta do 4,5 odsto.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RZS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike