Digitalizacija privrede: Za najinovativnija preduzeća pet miliona dolara

16.12.2020

11:47 >> 15:13

0

Početnici u biznisu, i mala i srednja preduzeća koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija, od sledeće godine na raspolaganju će imat

Digitalizacija privrede: Za najinovativnija preduzeća pet miliona dolara
Copyright Aleksandar Jakovljević, Filip Moris, i premijerka Ana Brnabić, Foto: Naled

Program vredan pet miliona dolara će sprovoditi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) a sredstva su obezbeđena iz donacije kompanije „Filip Moris“ (Philip Morris International).

Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta podrške digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede – Startek (StarTech), potpisali su danas u Vladi Srbije premijeka Ana Brnabić i generalni direktor kompanije „Filip Moris“ za jugoistočnu Evropu, Aleksandar Jakovljević.

– Startek projekat u potpunosti je u skladu sa prioritetima Vlade Srbije da putem digitalizacije i podsticanja privrednih aktivnosti baziranih na nauci, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama obezbedi snažan privredni rast i otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta – izjavila je premijerka Brnabić.

Brnabićeva je istakla da kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost Srbija nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama.

Od tradicionalnog u moderno

Direktor „Filip Morisa“ Jakovljević je rekao da kompanija dobro poznaje značaj inovacija s obzirom na to da je pomoću njih i sama prošla transformaciju od tradicionalne do moderne.

– U naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biće dodeljeno kroz grantove u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara, a korisnici neće imati obavezu sufinansiranja. Drugi deo podrške biće usmeren ka unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, kao i za promociju srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora – naveo je on.

Pročitajte još

Izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović, istakla je da je naša zemlja ove godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija (GII) za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja, ali najslabiji rezultat beleži baš u oblasti podrške inovacijama, gde je tek 34. od 39 zemalja u Evropi.

– Jedan od ciljeva Starteka jeste i formiranje koordinacionog tela koje će identifikovati probleme i predložiti rešenja za unapređenje pozicije na GII listi, što smo pokazali da možemo formiranjem zajedničke grupe koja je doprinela velikom skoku Srbije na „Duing biznis listi“ – dodala je Jovanovićeva.

Pored bespovratnih sredstava, kroz Program StarTeć odabranim firmama biće na raspolaganju i vaučeri za ekspertsku podršku razvoju biznisa i digitalnu transformaciju, navela je ona.

Program Startek usmeren je na male biznise, jer podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je tek 47 odsto malih privrednih društava sprovelo makar jednu inovaciju, a jedan od ključnih izazova je upravo slaba dostupnost sredstava za finansiranje inovativnih projekata, naveo je NALED.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NALED

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike