Biće „bolja struja“: Radnicima u EDS plate veće 10%, zamena brojila

01.07.2024

15:36

0

Izmenjen kolektivni ugovor za 8.600 zaposlenih u elektrodistributivnoj kompaniji

Biće „bolja struja“: Radnicima u EDS plate veće 10%, zamena brojila
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas izmene kolektivnog ugovora za "Elektrodistribuciju Srbije" (EDS) kojom se povećava vrednost radnog sata za oko 8.600 zaposlenih u ovom preduzeću, čime će ukupno povećanje prosečne neto zarade u odnosu na prošlu godinu biti za oko 10 odsto.

Ministarka je istakla da „EDS“ ima ključnu ulogu da građanima obezbedi sigurno i kvalitetno napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Đedović Handanović dodaje i da je zajednički cilj države, poslovodstva, zaposlenih i sindikata da EDS dalje jača, da mogu da zadrže i privuku kvalitetne kadrove, ali i da kao kompanija posluju efikasnije.

– Nakon pregovora sa sindikatima potpisali smo izmene kolektivnog ugovora kojima se od juna povećava vrednost radnog časa. Računajući povećanje koje je već realizovano od januara i ono koje sledi od juna, ukupno povećanje prosečne neto zarade u odnosu na prošlu godinu u „Elektrodistribuciji Srbije“' iznosi oko 10%. Očekujem da zaposleni nastave marljivo i vredno da rade kako bi energetski sistem bio stabilan – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je naglasila da ukupna vrednost planiranih investicija i onih koje su toku u EDS-u iznosi blizu pola milijade evra i da je ponosna na rezultate koji su ostvareni za kratko vreme.

– Za manje od godinu dana obnovljeno je više od 2.500 kilometara niskonaponske mreže, zamenjeno više od 730 transformatora, a 34.000 drvenih stubova zamenjeno je betonskim. Od oktobra 2023. ugrađeno je više od 310.000 pametnih brojila iz donacije EU – kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, očekuje se ugradnja još oko 210.000 brojila, do ukupnih 522.000 brojila koliko je predviđeno.

– Takođe, sa francuskim „Šnajder elektrikom“ radimo na automatizaciji srednjenaponske mreže, projektom vrednim 150 miliona evra, što će omogućiti veću pouzdanost, smanjenje prekida i gubitaka na distributivnoj mreži – navela je Đedović Handanović.

Izmene kolektivnog ugovora potpisali su u ime "Elektrodistribucije Srbije" vršilac dužnosti direktora preduzeća Bojan Atlagić i predsednik Sindikata radnika "Elektrodistribucije Srbije" Branko Tomić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike