Dizni će na sud: „Preselio“ radnike pa se predomislio

21.06.2024

09:46

0

Autor: R.B.

Radnici čuvene kompanije za zabavu morali su da u SAD promene državu zbog novog mega-projekta koji je – odložen

Dizni će na sud: „Preselio“ radnike pa se predomislio
Kompanija Dizni - Copyright Profimedia

Radnici kompanije „Diznitužiće svog poslodavca zbog gubitaka koje su imali nakon što su po zahtevu firme morali da se presele iz jedne američke države u drugu.

Dvoje radnika su se preselili iz Kalifornije na Floridu, gde su trebali da počnu da radne na nogom mega-projektu, koji je u međuvremenu otkazan. „Dizni“ ih je vratio na stari posao ali oni, naravno, nisu mogli da se vrate u stare domove jer su ih prodali.

Godine 2021, tadašnji izvršni direktor „Diznija“, Bob Čapek najavio je preseljenje 2.000 radnih mesta iz Kalifornije na Floridu. Mnogi radnici su se preselili da bi u maju 2023, nakon što se vratio izvršni direktor Bob Ajger, kompanija otkazala kancelarijski kompleks Lake Nona vredan milijardu dolara usred pravne i političke bitke sa republikanskim guvernerom Ronom DeSantisom koja je od tada rešena, piše CNN.

Među onima koji su izgubili stari dom i pretrpeli štetu zbog seljakanja su i Maria Delakruz i Džordž Fong, oboje iz „Diznijevog“ odseka za dizajn proizvoda. Delakruz je potpredsednik za dizajn proizvoda, a Fong je kreativni direktor.

U žalbi sudu se navodi da je „Dizni“ pogrešno predstavio i sakrio svoje prave planove za projekat Lake Nona, oštećujući finansijski i na drugi način najmanje 250 zaposlenih koji su se preselili iz Kalifornije na Floridu.

U žalbi se navodi da su zaposleni obavešteni o projektu preseljenja 2.000 ljudi na Floridu u julu 2021. i da je Dizni "jasno stavio do znanja da će zaposleni koji odbiju preseljenje izgubiti posao".

Delakruz i Fong su prodali svoje domove u južnoj Kaliforniji i kupili kuće u centralnoj Floridi. Za Fonga je to značilo prodaju kuće iz detinjstva koju je nasledio od svoje porodice.

Nakon što je projekat kancelarije na jezeru Nona otkazan, Delakruz je poslao imejl ljudskim resursima o budućnosti za one koji bi mogli da odluče da ostanu na Floridi:

U žalbi se navodi da su Delakruz i Fong odlučili da se vrate u Kaliforniju kako bi zadržali posao, ali su cene stanova u blizini jezera Nona značajno pale nakon „Diznijeve“ objave.

Fong je rekao da je imao problema sa prodajom svoje kuće na Floridi, a kada je uspeo da se vrati u Kaliforniju, hipotekarne stope i cene stanova su porasle tako brzo da je mogao da priušti samo manji dom nego što je ranije imao.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike