Nastavljen pad cena stanova u Kini

17.06.2024

20:36

0

Do ovakvog pada je došlo je uprkos višestrukim pokušajima vlade u Pekingu da podrži sektor nekretnina, preneo je Gardijan

Nastavljen pad cena stanova u Kini
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Cene kuća u Kini pale su u maju najbržom stopom u poslednjih 10 godina, nakon što je zasićenost na tržištu nekretnina dovela do smanjenja potražnje u toj zemlji, objavio je danas Nacionalni biro za statistiku (NBS).

Do ovakvog pada je došlo je uprkos višestrukim pokušajima vlade u Pekingu da podrži sektor nekretnina, preneo je Gardijan.

Prema danas objavljenim podacima, cene novih kuća u 70 gradova (bez subvencionisanog stanovanja) pale za 0,7 odsto u odnosu na april, što je najveći pad od oktobra 2014.

Profimedia
 

Pored toga, vrednost već izgrađenih kuća manja je za jedan odsto, što je najveće umanjenje otkada je 2011. godine Kina počela da koristi aktuelni metod prikupljanja podataka.

Do ovakve situacije došlo je uprkos najambicioznijim pokušajima vlade u Pekingu da stimuliše rast cena kuća u Kini, napominje medij.

Narodna banka te zemlje u maju je ukinula minimalnu kamatnu stopu i smanjila stope učešća na 15 odsto za kupce koji prvi put kupuju nekretninu i 25 osto za druge kuće.

Pored toga, kineska država namenila je 300 milijardi juana (blizu 39 milijardi evra) za podršku lokalnim državnim kompanijama kako bi ih stimulisala da kupuje kuće po realnim cenama.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike