Mali: Finansije su nam stabilne, Srbija i Srpska će se uvek međusobno pomagati - to je osnova boljeg života svih nas

08.06.2024

13:00

0

Mali je istakao da će od izložbe EXPO 2027. koristi imati i Srbija i Republika Srpska

Mali: Finansije su nam stabilne, Srbija i Srpska će se uvek međusobno pomagati - to je osnova boljeg života svih nas
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Srbije Siniša Mali poručio je danas tokom posete centrali Poreske uprave u Beogradu zajedno sa delegacijom Republike Srpske koju je predvodila ministarka finansija Zora Vidović, da su finansije Srbije stabilne i da će se Srbija i Srpska uvek međusobno pomagati.

- Građani Srbije i Srpske da znaju, finansije su nam stabilne. I mi ćemo stalno pomagati jedni drugima, to je osnova boljeg života svih nas - rekao je Mali.

On je izrazio zadovoljstvo zbog posete kolega iz Republike Srpske.

- Drago mi je što je Zora tu, što je direktor Poreske uprave tu, kao i njihovi saradnici. Mnogo sam srećan i zadovoljan što smo se okupili, moto celog dana je jedan narod - jedan sabor - rekao je Mali.

On je istakao da će od izložbe EXPO 2027. koristi imati i Srbija i Republika Srpska.

- Gradimo najveći razvojni projekat EXPO 2027. Očekujemo milione posetilaca i da taj događaj bukvalno bude podsticaj razvoja celog regiona i infrastrukture. Očekujemo da će dovesti do izgradnje novih škola i bolnica i svega onoga što podiže kvalitet života - rekao je ministar.

- Na nama koji se bavimo finansijama je da obezbedimo stabilan rast i razvoj i da stalno pronalazimo izvore rasta, da unapređujemo i kvalitet našeg finansijskog sistema -naglasio je Mali.

Dodao je da se u tome uspeva.

- Sa dobrom atmosferom, sa dobrim nivoom komunikacije, zajedničkom vizijom i vrednostima koje delimo, nebo je granica. Mi ćemo svoj posao uraditi - istakao je on.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je istakla da je Poreska uprava Srbije u drugom ciklusu programa transformacije i da je saradnja sa poreskom administracijom Republike Srbije godinama unazad izuzetno dobra.

- Planiramo da je intenziviramo u narednom periodu, posebno kada je u pitanju razmena iskustava i razmena znanja u vezi s e-fiskalizacijom, kupovinom gotovog komercijalnog rešenja, a posebno razmenom informacija za rizične poreske obveznike koji posluju i u Republici Srpskoj i u Srbiji - rekla je ona.

Tanjug/Marko Đoković
 

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović je rekla da ljudima koji vode finansije RS saradnja sa Poreskom upravom u Srbiji mnogo znači.

- Tako je bilo i u svim prethodnim godinama, a i sada. Mi uglavnom imamo zakone koji su kompatibilni sa zakonima u Srbiji i u suštini sprovodimo projekte koji se provode i ovde. Prošle godine je ovde počela nova e-fiskalizacija, i mi smo je prihvatili i ona i kod nas kreće ove sedmice - istakla je ona.

Dodala je da su kolege u Srbiji uvek spremne da im pomognu, a tako je bilo i kada je rađen novi zakon o e-fiskalizaciji.

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić je naglasio da je Srbija lider u regionu a da bi se to postiglo neophodno je stvoriti uslove i primeniti pravi način korišćenja mera fiskalne i monetarne politike.

- To su najbolje osetili građani Srbije u onim kriznim vremenima kada je bilo najteže, kada trebate da pomognete. Srbija je prva počela da koristi fiskalne mere i kroz fiskalni stimulans da podiže agregatnu tražnju i na takav način odredi nivo privredne aktivnosti, tako da kada kažete da Srbija danas ima u prvom kvartalu rast od gotovo pet odsto ne treba da čudi jer vodi odgovornu politiku - rekao je on.

Dodao je da bi svi u regionu trebalo da se ugledaju na način kako je Srbija pristupila javnim finansijama i kada su u pitanju javni projekti. Direktor Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić je istakao da je ova banka u Banjaluci prisutna od 2021. godine kada je završila akviziciju bivše Komercijalne banke.

- Ja sam tada rekao da je time postavljen finansijski auto-put između Republike Srbije i Republike Srpske. To se pokazalo tačnim - rekao je on.

Dodao je da Poštanska štedionica ima izuzetnu saradnju sa finansijama Republike Srpske i Ministarstvom finansija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike