Raspisan tender za dizajn: Nacionalni paviljon Srbije na EXPO 2027 imaće osam spratova i šest podzemnih etaža!

05.06.2024

13:55

0

Rok za izradu konačnog dizajna paviljona Republike Srbije za Ekspo 2027 ne može biti duži od 90 kalendarskih dana, rok za prijavu na tender je 14. jun

Raspisan tender za dizajn: Nacionalni paviljon Srbije na EXPO 2027 imaće osam spratova i šest podzemnih etaža!
EXPO 2027 - Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Ministarstvo finansija raspisalo je tender za izradu dizajna paviljona Republike Srbije za EXPO 2027, a vrednost nabavke procenjena je na 9,99 miliona dinara, bez PDV-a.

Budući objekat treba da ima osam spratova, kao da i ima maksimalnu bruto površinu 30.000 kvadratnih metara. Moguće je i da ima maksimalo šest podzemnih etaža.

Objekat treba da sadrži multifunkcionalni prostor, galerijski, odnosno izložbeni prostor, edukativni sadržaj, kao i delove za administraciju, tehničke prostorije, uslužne prostore, logistiku i komunikacije.

Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi i skicu predloga dizajna paviljona Republike Srbije - tekstualno i vizuelno obrazloženje koncepta autorskog rada, kao i eksterijera i enterijera objekta (3D prikaz objekta sa materijalizacijom).

Skica mora da sadrži i okvirnu cenu realizacije tj. izgradnje objekta na osnovu dizajna paviljona Republike Srbije za "EXPO 2027 Beograd" bez PDV-a. Ponude ponuđača koji uz ponudu ne dostave traženu skicu biće odbijene kao neprihvatljive.

Rok za izradu konačnog dizajna paviljona Republike Srbije za EXPO 2027 Beograd ne može biti duži od 90 kalendarskih dana, a rok za prijavu na tender je 14. jun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početkom maja da će nacionalni paviljon Srbije za izložbu EXPO 2027 biti predstavljen najkasnije za mesec dana. On je, gostujući na RTS, ocenio da će "biti čudesan, na ponos svakog građanima naše zemlje".

Vučić je najavio da će osim nacionalnog stadiona i akvatik centra biti građena i tri tematska parka dodajući da se razgovara sa Legolendom o izgradnji zabavnih parkova - poput Diznilenda.
Tu su, dodao je, i vodeni parkovi, kao i izgradnja pristaništa na Savi.

Šta će se sve graditi u Surčinu?

Nacionalni stadion i novi sajam, koji će nići u Surčinu, predstavljaće pokretače svih infrastrukturnih projekata ključnih za Expo 2027. Biće izgrađena nova komunalna i putna infrastruktura, podizani mostovi, ali i obnovljene fasade. Beograd će železnicom biti povezan sa aerodromom, sajmom i stadionom, dok će grad dobiti novi izgled železničkih i autobuske stanice. I sve to, kako tvrde predstavnici vlasti, može i biće urađeno za nešto duže od tri godine.

Neki od najvažnijih planova predviđaju izgradnu i rekonstrukciju Autobuske i železničke stanice, Prokopa, Zgrade Pošte, Pešačkog mosta na Savi, Novog mosta na Savi, Metroa, Expo sajma u Surčinu...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike