Ministar Mali o Svesrpskom saboru: Danas kada imate pritiske, važno je da pokažemo jedinstvo i da se radi o istom narodu

08.06.2024

10:06

0

"Nadam se da će nekada u budućnosti kada budu gledali ovaj datum govoriti da je bio značajan za Srbe", istakao je ministar Mali

Ministar Mali o Svesrpskom saboru: Danas kada imate pritiske, važno je da pokažemo jedinstvo i da se radi o istom narodu
Copyright TV Prva printscreen

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, gostujući na TV Prva uoči Sverpskog sabora u Beogradu, istakao je da već godinama unazad postoji dobra komunikacija sa zvaničnicima Srpske, te da danas predstoji zanimljiv program za njih. 

Podsetimo, danas se u Beogradu održava prvi Svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", a dešavanja iz minuta u minut možete pratiti u odvojenom blogu.

 

- Danas kada imate pritiske, važno je da pokažemo jedinstvo i da se radi o istom narodu. Nadam se da će nekada u budućnosti kada budu gledali ovaj datum govoriti da je bio značajan za Srbe.

Pomenuo je da je Deklaracija veoma važna, te memorijalni centri. Reči je juče bilo a biće i danas o brojnim infrastrukturnim projektima. Mali je pomenuo i EKSPO, te Skok u budućnost, koji su od ogromnog značaja za Srbiju.

TV Prva printscreen
 

 

Mali je istakao kako će se već naredne nedelje uplatiti još 10.000 evra za nastavak projekta puta od Sremske Rače do Bijeljine.

Kada je u pitanju izgradnja aerodroma Trebinje radi se na prikupljanju potrebne dokumentacije.

Mali je istakao kako je lepo videti sve ljude iz Srbije i Srpske koji šalju sliku sloge i jedinstva.

- Svi smo se okupili... Ja sam okupio ljude vezane za finansije i upravu, ministri zdravlja one vezane za zdravstvo, dakle svako u svom sektoru i mislim da na taj način šaljemo dobru sliku jedinstva i sloge, i što više radimo to više šaljemo sliku jedinstva, rekao je.

O budućim projektima

Kako kaže, Kuzmin - Rača bi trebalo da bude gotov do kraja godine.

Mali je napomenuo da Srbija u pogledu ekonomije gura napred, što je pohvalno, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da mnogo jače ekonomije sveta imaju ozbiljne probleme.

- Imajući u vidu izazove i globalnu krozu idemo sa tim da rastu plate i penzije, da imamo veće strane investicije iako smo prošle godine imali istorijski najveći nivo, fabrike se otvaraju... Brza pruga Novi Sad - Subotica biće gotova do kraja godine - rekao je Mali.

Mali je govorio i o brojnim projektima koji predstoje Srbiji, te pozvao Republiku Srpsku da zajedno sa našom državom radi kako bi se podigao standard života građana.

- Neka odradimo 70% toga imaćemo tri puta veći BDP, sa 100 milijardi Evra mi smo snaga... Ekonomija vam omogućava da osavremenite vojsku, da imate bolji imidž, rekao je Mali.

Pominjući jučerašnje vozove, Mali je ponosno rekao "Pogledjate kako se Srbija menja".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Napomenuo je i to da su mnogi bili skeptični za najavljene projekte, ali da je ono što je rečeno i ostvareno.

- Time postaje konkurentiji, dolaze investitori, imamo nova radna mesta... Istorijski imamo najnižu stopu nezaposlenosti - napomenuo je. 

Mali je napomenuo da je posebno važno da je Srbija ponovo izašla na tržište kapitala.

- Tih milijardu i po dolara smo nabavili tako da smo prošli fenomenalno. Potpuno druga slika naše Srbije u odnosu na period pre 2012. Sada na računu imamo 5 milijardi evra, imamo sigurnost... Što smo želeli da uradimo, da imamo keša i gotovine na računu za slučaj da se desi nešto što ne treba da možemo da reagujemo. Do polovine naredne godine smo sigurni... - ističe Mali.

TV Prva printscreen
 

 

Ministar je ponovo pomenuo da vidi velike prilike za razvoj saradnje Srbije i Srpske, te da se nada da će projekti uspšeno biti realizovani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike