Prebacili plan: EPS-u u prvom kvartalu dobit veća 5%

31.05.2024

10:52

0

Dobit Elektroprivrede Srbije AD 28 milijardi dinara, duplo više u odnosu na plan

Prebacili plan: EPS-u u prvom kvartalu dobit veća 5%
HE Đerdap - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Skupština Akcionarskog društva "Elektroprivreda Srbije" usvojila je Izveštaj o realizaciji Trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na plan i za pet odsto više u odnosu na 2023.

Ministarka rudarstva i energetike i predstavnik Vlade kao osnivača u Skupštini EPS AD, Dubravka Đedović Handanović, istakla je da su u prvom kvartalu, osim dobrih finansijskih pokazatelja, ostvareni stabilni rezultati u proizvodnji energije i uglja koji su u skladu sa planom, a da je proizvodnja otkrivke bila veća za 11% u odnosu na 2023.

– Napredak u proizvodnji otkrivke u Kolubari je 9% u odnosu na 2023, rezerve otkrivenog uglja u ovom delu EPS veće su od plana, što je preduslov za veću proizvodnju uglja – rekla je Đedović Handanović, saopštio je EPS.

Naglasila je da su i prihodi na stabilnom nivou, ali da moramo dodatno da ubrzamo rad na polju investicija, da budu efikasnije i realno planirane.

Neophodno je da realizacija investicija bude bolja, jer sada nije na zadovoljavajućem nivou, navela je ona.

EPS je u prvom kvartalu zabeležio stabilne prihode, a u trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu ostvaren je profit od 44 miliona evra.

U prva tri meseca proizvodnja energije je bila na nivou plana, a u strukturi proizvodnje hidroelektrane sa OIE učestvovale su sa 36,9%, termoelektrane sa 60,6%, a Panonske TE-TO sa 2,5%.

Đedović Handanović je naglasila da je u narednom periodu pred EPS-om niz izazova, jer sa smanjenjem cene električne energije za privredu slede i manji prihodi.

Tokom leta je očekivano niži nivo hidrologije, a ne treba zanemariti ni aktuelne remonte koji, takođe, imaju svoje rizike po poslovne rezultate, dodala je ona.

Ona je ukazala da je neophodno dodatno smanjiti troškove zbog plana restrukturiranja, što će doprineti povećanju efikasnosti i produktivnosti.

Sednici Skupštine, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali su i članovi Nadzornog odora EPS AD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike