Evropska komisija kaznila Mondelez zbog ograničavanja tržišta

24.05.2024

09:21

0

Autor: R.B.

Američka konditorska firma kažnjena sa 338 miliona evra

Evropska komisija kaznila Mondelez zbog ograničavanja tržišta
Ilustracija - Copyright Freepik

Evropska komisija je izrekla kaznu od 337,5 miliona evra američkom proizvođaču slatkiša „Mondelez“ zbog ometanja prekogranične trgovine čokoladom, keksima i proizvodima od kafe među zemljama EU.

„Mondelez International“ (vlasnik brendova "milka" i "toblerone") je sklopio ugovore kojima je prekršio propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici i zloupotrebio dominantan položaj na tržištu slatkiša, utvrdila je Komisija, piše Seebiz.

Grupi od sedam trgovaca je od 2012. do 2017. bilo dozvoljeno da prodaju svoje proizvode samo na određenim teritorijama, a njihov broj kupaca je bio ograničen, navodi se u saopštenju Komisije.
Grupa od deset ekskluzivnih distributera u određenim zemljama EU morala je da traži dozvolu od 2006. do 2020. da odgovori na upite klijenata o prodaji u drugim zemljama EU.

Od 2015. do 2019. Mondelez je, takođe, odbijao da snabdeva maloprodaju u Nemačkoj kako bi sprečio preprodaju čokolade u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumuniji gde su njihove cene bile više, saopštio je regulator EU.

Takođe, zaustavili su isporuke u Holandiju kako bi sprečili njihovu preprodaju u Belgiju gde su ih prodavali po višim cenama.

Potrošači imaju pravo na izbor

– Želimo da istrajemo u podršci osnovnim slobodama u Evropskoj uniji i garantovanju evropskim građanima da će imati pristup najširem spektru proizvoda po najnižim cenama koje tržište može da ponudi“, rekla je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju Margaret Vestager na konferenciji za novinare.

Iz Mondeleza kažu su navedena kršenja „izolovani incidenti iz prošlosti“, i da su korigovali poslovnu praksu mnogo pre istrage Komisije.

– Pitanja iz prošlosti ne odražavaju ko smo mi danas. Imamo jaku kulturu poštovanja kojoj težimo – rekao je portparol „Mondeleza“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike