Gugl redovna mušterija, na red stigao i Epl: Kazna EU 500 miliona evra

19.02.2024

10:41

0

Autor: R.B.

Nakon što je već kažnjavala „Gugl“. „Metu“ (Fejsbuk) ili „Majkrosoft“, Evropska komisija (EK) će sada prvi put kazniti još jednog američkog tehnološkog giganta – „Epl“.

Gugl redovna mušterija, na red stigao i Epl: Kazna EU 500 miliona evra
USB-C punjač za ajfon - Copyright Profimedia

Div iz Kupertina, SAD, "Epl" će možda morati da plati 500 miliona evra zbog kršenja zakona o konkurenciji Evropske unije, objavio je „Fajnenšel tajms" (FT) pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Brisel je nakon zvanične žalbe kompanije „Spotifaj“ u 2019. godini prvo pokrenuo istragu o navodima da je „Epl“ ometao muzičke usluge konkurencije na svojim uređajima i favorizovao sopstveni „Epl mjuzik servis“, prenosi CNBC.

U većini globalnih regiona, pravila Eplove prodavnice  aplikacija (Apple Store) zabranjuju kompanijama kao što je „Spotifaj“ da korisnicima naplaćuje pretplate direktno u aplikaciji.

Kompanije su prinuđene da koriste uslugu naplate „Eplove“ prodavnice koja im oduzima oko 30 odsto prihoda.

Brisel je formalno optužio „Epl“ u istrazi o kršenju konkurencije 2021. godine, ali je prošle godine suzio obim istrage.

Najnovija verzija istrage fokusirala se na to da li je „Epl“ sprečio konkurentske aplikacije da obaveštavaju korisnike o jeftinijim alternativama za pretplatu van svoje matične prodavnice aplikacija i time prekršio zakone Evropske unije o konkurenciji.

Kako navode izvori „Fajnenšel tajmsa“, Evropska komisija će optužiti Epl da je zloupotrebio svoju jaku poziciju na tržištu i zabraniti "nepoštene uslove trgovanja" te firme u EU.
Epl je ranije u EU bio kažnjen „lokalno“, u Francuskoj, s 1,1 milijardom evra zbog monopolskih praksi, a ona je kasnije u žalbenom postupku smanjena na 372 miliona evra.

Prethodno su američke tzehnološke kompanije već kažnjavane u EU zbog kršenja konkurencije. „Gugl“ je kažnjen u tri slučaja, sa ukupno više od osam milijardi dolara, „Meta“ je prošle godine dobila rekordnu pojedinačnu kaznu od 1,2 milijarde evra zbog zloupotrebe podataka korisnika, "Amazon" a „Majkrosoft“ je u protekloj deceniji nakupio više od 2,2 milijarde evra kazni od EK.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike