Kolika je naknada za odložen let, a kolika za izgubljeni prtljag, u SAD će se znati odmah

25.04.2024

09:27

0

Američko Ministarstvo saobraćaja finaliziralo je danas nova pravila za avio-kompanije

Kolika je naknada za odložen let, a kolika za izgubljeni prtljag, u SAD će se znati odmah
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nova pravila u SAD zahtevaju od avio-kompanija da unapred objave koliko iznose naknade putnicima i naložilo brze povraćaje gotovine za otkazane letove, odloženi prtljag ili nefunkcionalne usluge kao što je vaj-faj.

Pravila, koja su bila u izradi skoro tri godine, zahtevaju od avio-kompanija i agencija za prodaju karata da unapred saopšte dodatne naknade za uslugu uz punu cenu, kada se informacije o ceni karte i rasporedu putovanja prvi put objave na mreži, prenosi Rojters.

Pravila povraćaja važe za otkazane letove od strane prevoznika bez obzira na razlog, uključujući i vremenske prilike, ali putnici nemaju pravo na povraćaj novca u slučaju zamene rezervacije ili putovanja drugim letom.

Vlada će takođe zahtevati od avio-kompanija da isplate naknade za prtljag ako torbe ne budu isporučene u roku od 12 sati od dolaska domaćih letova ili od 15 do 30 sati od dolaska međunarodnih letova, kao i za usluge koje ne funkcionišu ili se ne pružaju.

Avio-kompanije moraju odmah i automatski da vrate novac ako se letovi otkažu.

Američki predsednik Džo Bajden, koji je više puta kritikovao avio-industriju u poslednje dve godine, rekao je danas da one prečesto odugovlače povraćaj novca ili oštećuju ljude bezvrednim naknadama.

On navodi da će nova pravila obezbediti automatsko vraćanje novca putnicima koje im duguju avio-prevoznici i zaštititi ih od neočekivanih naknada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike