Bajtdensu Kongres SAD dao rok od devet meseci da proda TikTok

24.04.2024

10:26

0

Kongres SAD doneo dodatne propise da natera kinesku kompaniju da proda svoju društvenu mrežu u toj zemlji zbog „pitanja nacionalne bezbednosti“

Bajtdensu Kongres SAD dao rok od devet meseci da proda TikTok
Copyright Profimedia

Kongres SAD usvojio je „paket pomoći“ čiji deo podrazumeva i zahtev kompaniji „Bajtdens“ (ByteDance), koja ima sedište u Kini, da proda svoju aplikaciju TikTok ili će se suočiti sa zabranom na američkom tržištu, usled zabrinutosti za bezbednost podataka o američkim korisnicima.

– Ako damo Komunističkoj partiji (Kine) ovakve propagandne alate i mogućnost pristupa ličnim podacima 170 miliona Amerikanaca, to je sigurnosni rizik –  rekao je demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner za CBS.

Vlasniku kompanije dat je period od devet meseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri meseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog meseca, navodi CBS.

Deo „paketa pomoći“ koji je usvojio američki Kongres namenjen je potencijalnoj zabrani aplikacije TikTok u ovoj zemlji usled zabrinutosti zakonodavaca i bezbednostih eksperata da bi vlasnik ove platforme, kompanija ''Bajtdens'' sa sedištem u Pekingu, mogla da podeli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom.

Kako navodi CBS, zakonodavci ciljaju da primoraju kompaniju da proda svoj vlasnički udeo, a ukoliko do toga ne dođe, ovim zakonom predviđena je zabrana TikToka u SAD.

Možda će Tramp presuditi

Klejton Alen, analitičar ''Eurasia Grup'', kompanije za procenu političkih rizika, istakao je da se ovaj rok poklapa sa predsedničkom inauguracijom u januaru, a da bi ova politika prema TikToku mogla da se preokrene ukoliko bivši predsednik Donald Tramp osvoji drugi mandat u novembru.

Ukrajina, Izrael, Rusija... Kina

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8,12 milijardi za ''suprotstavljanje komunističkoj Kini'' u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namenjen za mere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu, prenosi Rojters.

– Ovo bi moglo postati pitanje za sledeću administraciju. Nisam siguran da bi Tramp bio toliko obavezan da sledi ono što bi administracija (predsednika Džozefa) Bajdena želela. Tramp bi ovo mogao da iskoristi za pregovore s Kinom – ocenio je Alen.

Kompanije koje bi ciljale da otkupe TikTok uključuju „Majkrosoft“, „Orakl“ i privatne deoničarske grupe, rekao je analitičar kompanije ''Vedbuš sekjurities'' Den Ajvs.

On, ipak, smatra da je malo verovatno da će ''Bajtdens'' prodati TikTok sa osnovnim algoritmima, vitalnim softverom koji korisnicima pruža video preporuke na osnovu njihovih interesovanja i navika gledanja.

– Vrednost TikTok-a bi se dramatično promenila bez algoritama i čini konačnu prodaju ili ukidanje TikToka veoma složenim poduhvatom, sa mnogim potencijalnim strateškim i finansijskim ponuđačima koji sa nestrpljenjem čekaju da ovaj proces počne – primetio je Ajvs u istraživačkoj belešci.

Rivali kao što je „Meta“ (Fejsbuk) mogli bi imati koristi ukoliko Bajden potpiše ovaj zakon, ''Vedbuš'' procenjuje da bi u tom slučaju otprilike 60 odsto korisnika TikToka prešlo na „Metin“ Instagram i Facebook, a „Gugl“ bi takođe imao koristi, dodao je Ajvs.

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen. Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

- Potpisaću ovaj zakonski predlog čim sutra stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom sveta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju - poručio je Bajden.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike