Nemačka privreda konačno u plusu, aktivnost porasla posle devet meseci

23.04.2024

12:53

0

Ekonomska aktivnost u nemačkom privatnom sektoru u aprilu je porasla prvi put nakon tri kvartala, kaže agencija Markit ekonomiks

Nemačka privreda konačno u plusu, aktivnost porasla posle devet meseci
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Nemačkoj je, prema prvoj preliminarnoj proceni, u aprilu porastao sa martovskih 47,7 poena na 50,5 poena, kaže analiza agencija "Markit ekonomiks".

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

U Nemačkoj je prethodno zabeleženo devet kontrakcija zaredom, a sada je nakon meseci pada zabeležena ekspanzija, odnosno rast ekonomske aktivnosti.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u aprilu porastao sa martovskih 50,1 na 53,3 poena, a PMI u nemačkom sektoru proizvodnje sa 41,9 na 42,2 poena, objavljeno je na sajtu agencije "S&P Global".

Glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia ipak nije mogao da konstatuje da je recesija u Nemačkoj okončana.

On je skrenuo pažnju na dobre vesti iz nemačkog sektora usluga, ali je istovremeno upozorio na dalji pad porudžbina u sektoru proizvodnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike