STO: Trgovina u svetu će biti u 2024. za četvrtinu manja od prognozirane

12.04.2024

12:38

0

Svetska trgovinska organizacija (STO) navela je u svojoj najnovijoj aprilskoj prognozi da će obim svetske trgovine u 2024. porasti za 2,6 odsto

STO: Trgovina u svetu će biti u 2024. za četvrtinu manja od prognozirane
Copyright Profimedia/Pixabay

Nova prognoza Svetske trgovinske organizacije (STO) o rastu globalne trgovine u 2024. godini je znatno niža u odnosu na decembarska očekivanja koja su bila 3,3 odsto.

Očekuje se da će se globalna trgovina robom postepeno povećavati ove godine nakon pada u 2023. koji je bio izazvan dugotrajnim efektima visokih cena energije i inflacije ali će rast biti samo 2,6 odsto, vidi se u saopštenju STO.

U izveštaju se naglašava da je uvozna potražnja u 2023. bila slaba u većini regiona, posebno u Evropi, ali i u Severnoj Americi ili Aziji, ali da se situacija polako menja nabolje.

– Napredujemo ka oporavku globalne trgovine, zahvaljujući otpornim lancima snabdevanja i čvrstom multilateralnom trgovinskom okviru koji su od vitalnog značaja za poboljšanje sredstava za život i blagostanje – istakla je generalna direktorka STO, Ngozi Okondžo-Iveala.

STO očekuje da će obim svetske trgovine u 2025. ubrzati rast na 3,3 odsto, ali upozorava na brojne rizike i geopolitičke tenzije koje bi mogle da utiču na trgovinu u svetu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike